Op het Circuit de Catalunya nabij Barcelona wordt de Grote Prijs van Spanje verreden, de vijfde wedstrijd van het seizoen. Na de dramatische ongevallen in de vorige races in Imola en Monaco en de daaruit voortvloeiende heroprichting van de GPDA – de Grand Prix Drivers Association – worden hier in Spanje nieuwe maatregelen toegepast die de veiligheid op de circuits moeten verhogen en ongevallen moeten voorkomen. Hier wordt concreet op het snelle stuk voorafgaand aan de La Caixa-bocht een tijdelijke, uit bandenmuren bestaande chicane aangelegd om de snelheid te verlagen. Deze potsierlijke oplossing met tijdelijke chicanes zal ook op nog andere circuits navolging krijgen voor de rest van het seizoen, met het oog op een definitieve en meer galante oplossing voor 1995.

Het kan echter niet verhinderen dat ook dit Grand Prix-weekend ontsierd wordt door een zwaar ongeval, wanneer de Italiaan Andrea Montermini (Simtek) in de trainingen zwaar crasht op de lange rechte lijn voor start en finish. Montermini, ironisch genoeg de opvolger van de in Imola dodelijk verongelukte Roland Ratzenberger, loopt bij de crash een voetbreuk op en is meteen uitgeschakeld. De Portugees Pedro Lamy (Lotus) haalt zelfs het weekeinde niet: bij een zware crash tijdens testritten op Silverstone breekt hij beide benen, waarna hij vervangen wordt door de bij Lotus teruggekeerde Alessandro Zanardi. Ook Williams presenteert in Barcelona eindelijk de langverwachte opvolger voor Ayrton Senna: de jonge Schot David Coulthard, voordien testcoureur bij het team, zal voortaan de tweede wagen besturen. Voor zijn debuut kwalificeert hij zich als negende, doch hij zal de wedstrijd niet uitrijden.

Op het sportieve vlak lijkt de Spaanse Grote Prijs aanvankelijk een doorslagje te worden van de eerste vier wedstrijden van het seizoen: Michael Schumacher (Benetton) pakt de pole en lijkt, ondanks knap weerwerk van Mika Häkkinen (McLaren) in de beginfase, op een nieuwe zege af te stevenen. Damon Hill (Williams) geeft zich deze keer echter niet gewonnen en blijft aanklampen. Een technisch probleem bij Schumacher, wiens versnellingsbak halverwege de race plotseling in vijfde versnelling geblokkeerd blijft, zorgt uiteindelijk voor de beslissing. Hill rijdt naar de overwinning en bezorgt het Williams-team zo een bijzonder emotionele zege, de eerste na de dood van Senna en ook de driehonderdste voor bandenleverancier Goodyear.

Schumacher, die ondanks zijn schakelproblemen erin slaagt zijn wagen aan de praat te houden – inclusief een pitstop waarbij hij zich vanuit vijfde versnelling terug op gang trekt – wordt voor het eerst dit seizoen verslagen en eindigt als tweede. Mark Blundell (Tyrrell) wordt een verrassende derde en bezorgt motorenbouwer Yamaha zijn eerste podiumplaats, de resterende punten zijn voor Jean Alesi (Ferrari), Pierluigi Martini (Minardi) en de uit schorsing teruggekeerde Eddie Irvine (Jordan). In de WK-stand leidt Schumacher nog steeds autoritair met 46 punten, voor Hill met 17 en Gerhard Berger (Ferrari) met 10.

willcoulbarc1994470313.jpg

De nieuwe Williams-rijder David Coulthard

By SDG