Ayrton Senna (McLaren) wint in Imola de Grote Prijs van San Marino. Voor de Braziliaanse wereldkampioen is het al zijn derde zege in evenveel races, waarmee hij de rest van het deelnemersveld in de WK-stand helemaal ter plaatse laat. Al moet gezegd dat zijn tegenstanders het hier in Imola behoorlijk laten afweten. Op een nog natte omloop schuift Alain Prost (Ferrari) al in de opwarmronde van de baan en na de eerste doortocht is ook de race van Nigel Mansell (Williams) al gereden, na een crash met de Brabham van Martin Brundle.

Ook Prost’s teamgenoot Jean Alesi en Nelson Piquet (Benetton) verdwijnen al snel uit de wedstrijd. Riccardo Patrese (Williams) rijdt de eerste tien ronden aan de leiding, maar moet vervolgens eveneens met pech het veld ruimen. Senna erft de leiding en niemand ziet hem nog terug. Gerhard Berger levert in de tweede McLaren nog een korte strijd met zijn kopman, maar uiteindelijk moet ook hij de duimen leggen en vrede nemen met de tweede plaats.

Door het hoge aantal uitvallers bij de toppers kunnen enkel mindere goden zich in Imola in de kijker rijden. JJ Lehto (Scuderia Italia) finisht als derde en pakt zijn eerste podiumplaats uit zijn carrière, terwijl Pierluigi Martini (Minardi) vierde wordt. Ongelukkige held van de dag is Eric Van de Poele (Lambo).

De Belg, die zich voor het eerst kan kwalificeren, rijdt een schitterende race en lijkt in zijn eerste Grote Prijs op weg naar een sensationele vijfde plaats, tot hij enkele honderden meters voor de finish met benzinepech naar de kant moet. Het Lotus-duo Mika Häkkinen en Julian Bailey profiteert hiervan en scoort de laatste punten. Zowel voor de Fin als de Brit – die beiden van op de laatste startrij aan de wedstrijd beginnen – is het de eerste puntenfinish uit hun Formule 1-loopbaan.

By SDG