Sebastian Vettel (Red Bull) wint in het Spaanse Valencia de Europese Grote Prijs. De Duitser pakt de polepositie en rijdt van start tot finish aan de leiding. De derde race die op het stratencircuit in Valencia verreden wordt is net als de twee vorige een saaie bedoening met nauwelijks inhaalmaneuvers.

Het enige spektakel komt er na een tiental ronden, wanneer Vettel’s teamgenoot Mark Webber, die na een slechte start een vroege pitstop maakt, de Lotus van Heikki Kovalainen wil passeren. Het inhaalmaneuver loopt totaal verkeerd af: de Red Bull wordt op de achterwielen van de Lotus gelanceerd, maakt in de lucht een salto, landt ondersteboven terug op de baan, slaat terug om en schuift vervolgens met hoge snelheid in de bandenmuur, waar hij zijn vernietigende tocht met ene geweldige klap beëindigt. Tot eenieders verbazing en opluchting kruipt de Australiër ongedeerd uit het wrak.

Bij de safetycarfase die hierop volgt, passeert Lewis Hamilton (McLaren) op het nippertje en onterecht de safetycar die op dat moment net de pitstraat uitrijdt, tot groot ongenoegen van thuisrijder Fernando Alonso (Ferrari). De Brit kan zo zonder plaatsverlies zijn pitstop afwerken, in tegenstelling tot Alonso, die in het middenveld terechtkomt. Bij de herstart kunnen Vettel en Hamilton bovendien profiteren van rugdekking geboden door de Sauber van Kamui Kobayashi, die nog geen pitstop maakte en nu ineens in derde positie rondrijdt. Wanneer de Japanner eindelijk zijn pit opzoekt, is het kalf voor de achterliggers al lang verdronken.

De ‘stop and go’-penalty die Hamilton opgelegd wordt voor zijn fout eerder in de race heeft zo geen enkel effect meer. Vettel en Hamilton gaan in deze volgorde door de finish, de resterende punten zijn voor Jenson Button (McLaren), Rubens Barrichello (Williams), Robert Kubica (Renault), Adrian Sutil (Force India), Kobayashi, Alonso, Sébastien Buemi (Toro Rosso) en Nico Rosberg (Mercedes). In de WK-stand behoudt Hamilton de leiding, voor Button. Vettel is nu derde.

By SDG