Mika Häkkinen (McLaren) wint in grootse stijl de Grote Prijs van België. Op de omloop van Spa pakt de Finse titelverdediger in de kwalificaties eveneens de pole, voor de verrassende Jarno Trulli (Jordan) en Jenson Button (Williams). Voor de pas twintig jaar oude Brit, die voor de eerste keer op het legendarische circuit in de Ardennen van de partij is, is het meteen het beste trainingsresultaat in zijn nog jonge Formule 1-carrière. Häkkinen’s grote uitdager Michael Schumacher (Ferrari), die sedert de vorige race in Hongarije de leiding in de WK-stand verspeelde aan zijn Finse rivaal, rijdt de vierde tijd.

Op een nog nat wegdek gaat de race op zondag achter de safety car van start. Eenmaal de meute losgelaten wordt, neemt Häkkinen probleemloos de leiding, terwijl Schumacher snel naar de tweede plaats oprukt. Button raakt, in een poging de Ferrari in La Source te volgen, in contact met de Jordan van Trulli. Voor de Italiaan zit een veelbelovende race er meteen op. Wanneer de baan na enkele ronden opdroogt, komt iedereen de pits binnen voor droogweerbanden. Häkkinen leidt nog steeds de wedstrijd, tot hij in Stavelot dwars gaat en Schumacher moet voorlaten.

Schumacher is nu de nieuwe leider, doch Häkkinen geeft zich niet gewonnen en begint aan een weergaloze achtervolging. Wat volgt, is een adembenemend duel dat rondenlang duurt. De spanning is om te snijden en enkele ronden voor het einde valt uiteindelijk de beslissing, wanneer Schumacher en Häkkinen zich aan het einde van de lange rechte lijn bij Les Combes opmaken om de BAR van Ricardo Zonta te dubbelen. Terwijl de Braziliaan in het midden van de baan blijft rijden, passeert Schumacher hem links, doch de Fin passeert beiden in één sublieme vloeiende beweging rechtsom. Het inhaalmaneuver van het jaar en meteen één van de allermooiste acties die ooit op Spa te zien waren.

Häkkinen laat zich niet meer de kaas van het brood eten en behaalt een fantastische overwinning, met Schumacher in zijn kielzog. Ralf Schumacher (Williams) wordt derde, voor David Coulthard (McLaren), Jenson Button (Williams) en Heinz-Harald Frentzen (Jordan). De vreugde bij McLaren omwille van Häkkinen’s zege is enorm. De Fin leidt na zijn vierde zege van het seizoen nu in de titelstrijd met zes punten voorsprong op Schumacher, die net als Ferrari in Spa een flinke mentale tik te verwerken krijgt. Met nog vier races te gaan is er nog niets beslist, maar sommigen vrezen nu al dat de Scuderia eens te meer gaat bezwijken onder de druk en wéér eens naast de titel zou kunnen grijpen.

http://www.youtube.com/watch?v=ghltTBNK4QI

By SDG