Op de Hungaroring nabij Boedapest wordt de Grote Prijs van Hongarije verreden, de laatste wedstrijd voor de traditionele zomerstop. De vakantiestemming waar de Formule 1 al in verkeert wordt op zaterdag echter brutaal verstoord, wanneer in de kwalificaties Felipe Massa (Ferrari) het slachtoffer wordt van een ernstig ongeval. De Braziliaanse vice-wereldkampioen van 2008 rijdt achter de Brawn van zijn landgenoot Rubens Barrichello aan, wanneer de wagen van laatstgenoemde plotseling een veertje verliest, dat vervolgens weggeslingerd wordt en Massa’s helm met hoge snelheid raakt. De Ferrari belandt stuurloos in de bandenmuur en iedereen houdt de adem in; het was immers pas een week geleden dat de jonge Brit Henry Surtees (zoon van oud-wereldkampioen John) het leven verloor in een Formule 2-race nadat hij een losgeslagen wiel tegen het hoofd kreeg.

Massa loopt bij het incident een schedelbreuk op en zal de rest van het seizoen langs de kant blijven. Aanvankelijk ziet het er naar uit dat niemand minder dan Michael Schumacher hem vanaf de volgende race zal vervangen. De zevenvoudige Duitse wereldkampioen moet echter forfait geven omwille van een schouderblessure opgelopen bij een val met een motor; uiteindelijk zullen eerst Luca Badoer en nadien Giancarlo Fisichella in de tweede Ferrari plaatsnemen. Schumacher van zijn kant zal in 2010 alsnog een comeback maken in de Formule 1 bij het nieuwe fabrieksteam van Mercedes.

In het laatste kwalificatiegedeelte, dat omwille van het uitvallen van de tijdwaarneming chaotisch eindigt, is het uiteindelijk Fernando Alonso (Renault) die verrassend de pole pakt, voor de Red Bulls van Sebastian Vettel en Mark Webber en de McLaren van Lewis Hamilton. Achteraan het veld maakt Jaime Alguersuari zijn Formule 1-debuut. De Spanjaard, die met 19 jaar en 125 dagen de jongste Formule 1-coureur uit de geschiedenis is, vervangt bij Toro Rosso de teleurstellende Fransman Sébastien Bourdais.

Bij de start is Alonso als snelste weg, maar achter hem is het een dringen van jewelste, dat uiteindelijk door Webber gewonnen wordt, voor Hamilton en Kimi Räikkönen, alleenvertegenwoordiger voor Ferrari in de race na het ongeluk van Massa. Hamilton rukt na enkele ronden op naar de tweede plaats, die een eerste wordt nadat koploper Alonso na zijn pitstop uitvalt door een slecht gemonteerd rechtervoorwiel, dat na enkele bochten een eigen leven gaat leiden maar gelukkig niet voor verder onheil zorgt, en een probleem met de benzinetoevoer.

Hamilton wordt niet meer bedreigd en behaalt zijn eerste overwinning van het seizoen. De wereldkampioen en zijn team, die net als grote concurrent Ferrari met een technische achterstand aan het seizoen begonnen en de eerste seizoenshelft achter de feiten aanreden, spelen voortaan weer volop mee voor de zeges. Het is bovendien de eerste overwinning ooit voor een auto voorzien van KERS in de Formule 1. Ook Ferrari behaalt met de tweede plaats van Räikkönen een bemoedigend resultaat. Webber finisht als derde, voor Nico Rosberg (Williams), Heikki Kovalainen (McLaren), Timo Glock (Toyota), Jenson Button (Brawn) en Jarno Trulli (Toyota).

In de WK-stand behoudt Jenson Button nog steeds royaal de leiding voor Webber, die over Vettel naar de tweede plaats springt. De Hongaarse Grote Prijs van 2009 is de laatste voor de Braziliaan Nelson Piquet Jr. (Renault). De zoon van de gelijknamige drievoudige wereldkampioen valt kort na de race in onmin met teammanager Flavio Briatore en vertrekt bij het team. Na zijn vertrek klapt hij uit de school omtrent het bedrog dat Renault in de Grote Prijs van Singapore in 2008 pleegde. Op last van de teamleiding crashte Piquet toen opzettelijk in de muur, waarna de safetycarfase die daardoor uitgelokt werd teamgenoot Alonso hielp om naar de zege te rijden. Het bedrog leidt tot flinke straffen voor Flavio Briatore en engineer Pat Symonds, die nadien in beroep gedeeltelijk teruggedraaid worden.

8vub.jpg

By SDG