Alain Prost (McLaren/TAG) wint op de omloop van Zandvoort de Grote Prijs van Nederland, voor zijn teamgenoot Niki Lauda. Voor het team van Ron Dennis geeft deze derde dubbelzege, met nog drie races te gaan, meteen rekenkundige zekerheid over de constructeurstitel. De negende overwinning van McLaren van het lopende seizoen is bovendien ook goed voor een nieuw record, waarbij dat van Lotus uit 1978 (acht zeges) van de tabellen geveegd wordt.

Prost rijdt op het circuit in de duinen tevens naar de pole, maar moet bij de start de naast hem gestarte Nelson Piquet (Brabham-BMW) voorlaten. De titelverdediger slaat in de beginfase meteen een kleine kloof en lijkt de wedstrijd onder controle te hebben, tot hij na een tiental ronden voor de zoveelste keer getroffen wordt door mechanische pech. Prost neemt de leiding over en krijgt vervolgens Lauda achter zich aan. De Oostenrijker neemt zoals gebruikelijk een voorzichtige start en drijft vervolgens het tempo op. Beide McLarens maken er een prestigestrijd om de zege van en rijden de rest van het deelnemersveld op grote achterstand.

Keke Rosberg (Williams-Honda), die lange tijd in derde positie rijdt, valt in de slotfase nog uit met benzinegebrek, zodat de laatste podiumplaats uiteindelijk naar Nigel Mansell (Lotus-Renault) gaat, voor zijn teamgenoot Elio de Angelis, Teo Fabi (Brabham-BMW) en Patrick Tambay (Renault). Een resultaat dat voor Mansell te laat komt, want in Zandvoort bevestigt Lotus dat hij in 1985 bij het team vervangen wordt door Ayrton Senna. In de WK-stand nadert Prost tot op anderhalf puntje van Lauda.

By SDG