Op deze dag wordt in Buenos Aires Esteban Tuero geboren. De jonge Argentijn rijdt in 1996 in de Formule 3, waar hij een behoorlijke indruk maakt, en stapt nog in hetzelfde jaar over naar de Formule 3000. Daar stelt hij echter teleur, zodat hij in 1997 geen zitje in de klasse vindt en uitwijkt naar de Japanse Formule Nippon. Ook daar breekt hij weinig potten, maar toch weet hij bij Minardi een testcontract te versieren.

Het brengt zijn carrière in een plotse stroomversnelling, want in 1998 mag hij bij het Italiaanse team instappen als racecoureur. Tuero is er op dat moment nog steeds pas negentien, waardoor hij bij zijn debuut in de Australische Grote Prijs in Melbourne de op twee na jongste coureur uit de geschiedenis is, na Mike Thackwell en Ricardo Rodriguez. Hoewel velen vanwege zijn beperkte ervaring in de eenzitterij openlijk hun twijfels uiten over de capaciteiten van Tuero, weet de jonge Argentijn het vertrouwen allerminst te beschamen. Met het bescheiden materiaal dat hij ter beschikking heeft zijn grootse prestaties uiteraard niet te verwachten, maar toch zijn de resultaten meer dan behoorlijk. In Melbourne kwalificeert zijn zich onmiddellijk als zeventiende. Het zal zijn beste trainingsresultaat blijken, doch langs de andere kant weet hij iedere race van het seizoen de kwalificatielimiet te behalen en slechts drie maal dient hij als laatste te vertrekken. Slechts vier maal haalt hij de finish, met een achtste plaats in Imola als beste resultaat. Zijn debuutseizoen in de Formule 1 eindigt in mineur, wanneer hij in Suzuka in een flinke crash met de Japanner Toranosuke Takagi (Tyrrell) betrokken geraakt, waarbij hij zich blesseert aan de rug.

Niettemin heeft Tuero Minardi weten te overtuigen van zijn capaciteiten en het team besluit dan ook zijn contract voor 1999 te verlengen. Tot de Argentijn in het tussenseizoen plotseling en vrij onverwacht besluit zijn Formule 1-carrière te beëindigen; de reden hiervoor zal hij nooit officieel bekend maken. Esteban Tuero verdwijnt daarmee op pas twintigjarige leeftijd al definitief van het internationale toneel. Hij zal vervolgens zijn autosportloopbaan in eigen land Argentinië op bescheiden schaal verder zetten in nationale wedstrijden.

© MultiMedia Motorsport

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.