21 oktober 2007. In het Braziliaanse São Paulo wordt het wereldkampioenschap Formule 1 2007 beslist. Voorafgaand aan de wedstrijd, die traditioneel op het Interlagos-circuit plaatsvindt, zijn er nog drie coureurs die kans maken op de titel: uittredend wereldkampioen Fernando Alonso en zijn teamgenoot Lewis Hamilton (beiden McLaren) en Kimi Räikkönen (Ferrari).

Het is slechts door domme pech van Hamilton in de voorlaatste race in China dat de titelstrijd momenteel nog steeds onbeslist is. De Britse rookie, die de titel voor het grijpen heeft, gaat in Shanghai op een bijzonder knullige manier in de fout, wanneer hij zich bij het binnenrijden van de pitstraat om regenbanden te halen in de grindbak vastrijdt. Räikkönen profiteert optimaal en wint de race, waardoor de titelstrijd verlengd wordt tot de slotrace.

Hamilton heeft hoe dan ook nog steeds de beste papieren: hij leidt met 107 punten, voor Alonso met 103 en Räikkönen met 100. Kimi heeft met andere woorden zijn lot nog steeds niet in eigen handen.

In de kwalificaties is tweede Ferrari-man Felipe Massa – met 86 punten uitgeschakeld voor de wereldtitel – tot grote vreugde van zijn Braziliaanse landgenoten de snelste, terwijl Hamilton in extremis de tweede plaats van Räikkönen afsnoept. Alonso kwalificeert zich als vierde. Het is tekenend voor de machtsverhoudingen die al het hele seizoen gelden: McLaren en Ferrari hebben tot nu toe alle races gewonnen, en dat netjes verdeeld met elk acht zeges. De rest van het deelnemersveld kan in 2007 slechts voor de ereplaatsen strijden.

Achterin het veld maakt Kazuki Nakajima zijn Formule 1-debuut. De Japanse Williams-testrijder mag met het oog op een vast racezitje in 2008 nu alvast warmdraaien, ter vervanging van de gestopte Oostenrijker Alexander Wurz. De carrière van Ralf Schumacher (Toyota) duurt welgeteld één Grote Prijs langer; na deze race houdt ook de jongere broer van Michael na een bijzonder teleurstellend seizoen de Formule 1 definitief voor gezien.

Bij de start is Massa als snelste weg, terwijl Räikkönen in de eerste bocht Hamilton verschalkt. In de Senna ‘S’ glipt ook Alonso nog voorbij de Brit. Lewis onderneemt aan het einde van de daaropvolgende rechte lijn onmiddellijk een inhaalpoging, doch deze mislukt compleet. De McLaren-rijder verremt zich en moet zo een flink aantal auto’s laten passeren.

Nadat enkele crashes in het middelveld en in de achterhoede voor animositeit gezorgd hebben, die het einde van de race betekenen voor Giancarlo Fisichella (Renault) en Sakon Yamamoto (Spyker), begint Hamilton aan zijn opmars naar voren, die enkele ronden later echter bruusk stopgezet wordt wanneer de versnellingsbak van zijn McLaren plotseling geen kik meer geeft. De auto komt tot stilstand en de race lijkt voorbij, maar uiteindelijk schiet de auto terug in z’n één en kan Hamilton vanaf een schijnbaar uitzichtloze achttiende plaats terug de achtervolging inzetten.

De WK-leider weigert zich vooralsnog gewonnen te geven en begint aan een felle inhaalrace. Ondertussen leidt het drietal Massa-Räikkönen-Alonso vooraan nog steeds in deze volgorde. Concreet betekent dit dat Alonso virtueel kampioen is, doch de Spanjaard maakt zich weinig illusies. Want hoewel teamorders officieel verboden zijn, kan Räikkönen door een opzettelijk slecht getimede pitstop van Massa, die hem in druk verkeer doet belanden, na zijn eigen laatste pitstop de kop overnemen.

De Fin wordt niet meer bedreigd en rijdt naar zijn zesde zege van het seizoen. Doordat Hamilton uiteindelijk op de zevende plaats strandt en Alonso als derde finisht, na Massa, is Kimi Räikkönen (110) met één puntje voorsprong op de beide McLaren-rijders, die ex-aequo finishen (109), de nieuwe wereldkampioen. Even doet het gerucht nog de ronde dat Nico Rosberg (Williams), Robert Kubica en Nick Heidfeld (BMW-Sauber), die als vierde, vijfde en zesde over de meet komen, mogelijks onreglementaire benzine aan boord zouden hebben. Maar het resultaat blijft staan en de titel van Räikkönen is definitief.

Kimi Räikkönen is na Keke Rosberg en Mika Häkkinen de derde Fin die de wereldtitel Formule 1 verovert. In zijn eerste seizoen bij Ferrari weet hij eindelijk alle beloften waar te maken en meteen de titel te pakken. Ook voor de Scuderia is deze titel, in het eerste seizoen van het post-Schumacher-tijdperk onder zijn nieuwe sportief directeur Stefano Domenicali, meteen een mooi resultaat.

McLaren ziet na een controversieel seizoen, waarin het als gevolg van de ‘Spygate’-affaire voor het constructeurskampioenschap werd gediskwalificeerd, nu ook nog in extremis de rijderstitel aan zijn neus voorbijgaan. Fernando Alonso van zijn kant houdt het na deze race, na één seizoen, alweer gezien bij McLaren. De relatie van de uittredende wereldkampioen met het team in het algemeen en ploegmaat Hamilton in het bijzonder is doorheen het seizoen compleet verzuurd geraakt, zodat de Spanjaard na deze race met slaande deuren vertrekt.

Het is Ferrari dat in 2007 met beide trofeeën aan de haal gaat. Tien jaar later blijft de titel van Räikkönen nog steeds de laatste die richting Maranello ging. En het ziet er momenteel naar uit dat dit ook in 2017 niet zal veranderen.

 

By SDG