Michael Schumacher (Ferrari) komt, twee weken na de Grote Prijs van Hongarije, als de nieuwe wereldkampioen naar de Grote Prijs van België op Spa-Francorchamps. De Duitser, die zijn titel verlengd heeft, kan op het circuit in de Ardennen een nieuw record aan zijn palmares toevoegen: bij winst behaalt hij zijn 52ste zege, waarmee het oude record van Alain Prost (51 overwinningen), dat hij nu nog met de Fransman deelt, dan definitief tot het verleden behoort. De Formule 1 herdenkt in Spa tevens Ken Tyrrell. De voormalige teambaas is een week voor de race op 77-jarige leeftijd overleden na een slepende ziekte.

Het vaak onvoorspelbare weer in de Ardennen laat zich dit jaar vooral gelden in de kwalificaties. Op een opdrogende baan wordt de volgorde in de laatste trainingsminuten helemaal overhoop gegooid. Juan-Pablo Montoya (Williams) rijdt uiteindelijk naar de pole, voor zijn teamgenoot Ralf Schumacher, broer Michael en de verrassende Heinz-Harald Frentzen, die na zijn ontslag bij Jordan naar Prost is overgestapt. De beide Arrows-wagens van Jos Verstappen en Enrique Bernoldi en de Minardi’s van Fernando Alonso en Tarso Marques eindigen buiten de 107%-limiet, maar door de uitzonderlijke omstandigheden mogen ze op zondag allen toch starten. Voor Marques is het de laatste GP-deelname; vanaf de volgende race in Monza wordt de Braziliaan vervangen door de Maleisiër Alex Yoong.

Bij de start van de opwarmronde raken Montoya en Frentzen niet van hun plaats weg. De Colombiaan en de Duitser dienen zo achteraan post te vatten, waardoor de beide Schumacher-broertjes meteen vrij spel hebben wanneer de lichten doven. Ralf snijdt als eerste La Source aan, maar nog voor Les Combes kan Michael de leiding overnemen. De race, die zo al snel in een beslissende plooi lijkt te vallen, wordt na een viertal ronden echter abrupt afgebroken na een zware crash tussen Eddie Irvine (Jaguar) en Luciano Burti (Prost) in de supersnelle bocht bij Blanchimont. De Prost begraaft zichzelf met hoge snelheid onder de bandenstapels en de ongelukkige coureur zit helemaal geklemd. De veiligheidsdiensten, bijgestaan door Irvine – die zelf ongedeerd blijft – spoeden zich naar de plaats van onheil om Burti uit zijn benarde positie te bevrijden. Op de tv-camera’s ziet het er allemaal bijzonder beangstigend uit en even vreest men dan ook het ergste. Tot opluchting van iedereen blijken de verwondingen van Burti echter mee te vallen. Het seizoen zit er voor de jonge Braziliaan evenwel op; voor de resterende drie wedstrijden van 2001 wordt hij vervangen door de Tsjech Tomas Enge. Spa zal zijn laatste race worden, want na het faillissement van Prost aan het eind van het seizoen vindt hij geen nieuw racezitje meer. Hij tekent uiteindelijk een contract bij Ferrari als testcoureur.

Bij de herstart valt ook Ralf Schumacher vooraan weg. Doordat zijn monteurs een mechanisch defect niet tijdig kunnen herstellen, moet hij met lede ogen toezien hoe de rest van het veld zich op gang trekt voor de nieuwe opwarmronde, terwijl zijn Williams nog steeds op de krik staat. Bij de herstart neemt Michael Schumacher vrij gemakkelijk de kop, voor de verrassende Giancarlo Fisichella (Benetton). Montoya maakt de malaise bij Williams ondertussen compleet door uit te vallen met motorpech, terwijl Ralf uiteindelijk als zevende zal finishen, net buiten de punten.

Fisichella, die het veelgeplaagde Benetton-team – dat in 2002 volledig wordt overgenomen door Renault – zijn beste race van het seizoen schenkt, moet zijn meerdere erkennen in David Coulthard (McLaren). Vooraan rijdt Michael Schumacher echter probleemloos naar de overwinning, waarmee hij definitief alleenrecordhouder is wat betreft het aantal zeges. Coulthard en Fisichella vervolledigen het podium, de laatste punten zijn voor Mika Häkkinen (McLaren), Rubens Barrichello (Ferrari) en Jean Alesi (Jordan). Voor de Fransman is het het laatste WK-punt uit zijn carrière.

0gol.jpg

By SDG