Op het Zuid-Franse Paul Ricard-circuit wordt de Grote Prijs van Frankrijk verreden, de derde wedstrijd van het lopende seizoen. Waar de Franse manche van het WK doorgaans in de zomermaanden verreden wordt, figureert deze zo nu als de eerste Europese Grote Prijs op de kalender. Waar de vorige races in Rio en Long Beach met winnaars Nelson Piquet (Brabham-BMW) en John Watson (McLaren-Ford) nog enige onduidelijkheid gaven over de precieze krachtverhoudingen, wordt hier in Frankrijk echter van meet af aan duidelijk dat op deze snelle omloop met zijn lange rechte stukken de turbowagens niet te verslaan zullen zijn. Het ziet er daarmee stilaan naar uit dat aan de jarenlange heerschappij van de atmosferische Ford Cosworth-drielitermotor in 1983 definitief een eind gaat komen.

In de kwalificaties al is het veld in nagenoeg twee groepen verdeeld: de eerste elf plaatsen op de startgrid zijn voor turbowagens. Niki Lauda (McLaren) is als twaalfde de eerste niet-turborijder op meer dan vier seconden van Prost (Renault), die er voor eigen publiek een ware demonstratie van maakt en met meer dan twee seconden voorsprong de pole pakt voor zijn Amerikaanse teamgenoot Eddie Cheever. Renault, dat de eerste twee wedstrijden behoorlijk teleurstelde, heeft niets aan het toeval overgelaten om zijn thuisrace te winnen en er is dan ook niemand die Prost in de wedstrijd kan bedreigen. Piquet komt enkel bij Prost’s tankstop even aan de leiding, maar voor de rest staat er geen maat op de Fransman, die zijn eerste zege van het seizoen behaalt voor Piquet, Cheever, Patrick Tambay (Ferrari) en het Williams-duo Keke Rosberg en Jacques Laffite. Voor zowel Prost, Cheever als titelverdediger Rosberg – na zijn diskwalificatie in Rio – is het pas de eerste puntenfinish van het seizoen. In de WK-stand neemt Piquet opnieuw de kop over, voor Lauda, Prost en Watson.

Achterin het veld weet de Fransman Jean-Louis Schlesser, neef van de in 1968 dodelijk verongelukte Jo Schlesser, zich in een RAM niet te kwalificeren voor zijn eerste officiële Grote Prijs. Pas in 1988 zal Schlesser als vervanger voor de zieke Nigel Mansell in een Williams eenmalig aan de start verschijnen in Monza, waar hij door een crash met Senna in de slotfase van de wedstrijd verhindert dat McLaren dat jaar alle races wint.

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.