Op het voormalige militaire vliegveld van het Britse Silverstone wordt de eerste race gereden in wat een nieuw wereldkampioenschap voor racewagens moet worden: de ‘Formule 1’. Plannen om een wereldkampioenschap op te richten bestonden reeds in de jaren dertig, maar deze verdwenen in de koelkast met het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog. Na de oorlog rijpt het idee opnieuw, doch het duurt nog tot 1950 vooraleer de plannen daadwerkelijk concrete uitwerking krijgen.

Op 13 mei is het dan eindelijk zover: na verschillende officieuze wedstrijden buiten kampioenschapsverband gaat het nieuwe wereldkampioenschap echt van start met de Britse Grote Prijs. Er zijn daarnaast ook nog wedstrijden voorzien in Monaco, de V.S. (de 500 Mijl van Indianapolis), Zwitserland, België, Frankrijk en Italië. Eenentwintig piloten uitkomend voor verschillende merken nemen de start in de trainingen. Het reglement voorziet in een cilinderinhoud van maximaal 1,5 liter voor motoren met supercharger en 4,5 liter zonder supercharger.

De Alfa Romeo’s domineren met hun 1,5-litermotoren de kwalificatie en bezetten ook de eerste vier plaatsen op de startgrid. De Italiaan Guiseppe Farina verovert de eerste pole uit de geschiedenis, voor zijn landgenoot Luigi Fagioli, de Argentijn Juan Manuel Fangio en de Brit Reg Parnell. Farina wordt ook de winnaar van de allereerste Formule 1-race. Na 70 ronden is hij de snelste voor Fagioli en Parnell. Fangio valt uit door motorpech, waardoor de Fransen Yves-Giraud Cabantous en Louis Rosier in hun Talbot vierde en vijfde worden. Deze vijf coureurs gaan eveneens met de punten naar huis, volgens de verdeelsleutel 8-6-4-3-2. Farina scoort nog een extra punt voor de snelste ronde in de wedstrijd. De Italiaan zal aan het einde van het seizoen ook de eerste wereldkampioen uit de geschiedenis worden.

Van het selecte kransje piloten dat deelneemt aan de allereerste Grote Prijs uit de Formule 1-geschiedenis is vandaag de dag niemand meer in leven. De Brit Joe Fry sterft als eerste al op 29 juli 1950 in een heuvelklimrace; de Zwitser Toulo de Graffenried als laatste op 22 januari 2007, op 92-jarige leeftijd.

farinafagiolisilv50.jpg

By SDG

Leave a Reply

Your email address will not be published.