Op het circuit van Istanboel vindt voor het vierde opeenvolgende jaar de Grote Prijs van Turkije plaats. De race, die dit jaar voor het eerst in het voorjaar wordt verreden om de hitte van de zomermaanden te ontlopen, telt slechts 20 deelnemers in plaats van de voorziene 22, doordat het kleine Japanse Super Aguri-team in de week voorafgaand aan de race failliet gaat. Het team van oud-coureur Aguri Suzuki, dat in 2006 debuteerde in de Formule 1 en in 2007 vier punten scoorde, houdt hiermee definitief op te bestaan. Het betekent eveneens het einde van de Formule 1-carrière van rijders Takuma Sato en Anthony Davidson.

Wie in Istanboel wel van de partij is en ook iets te vieren heeft, is Rubens Barrichello. De Braziliaanse Honda-coureur rijdt dit weekend zijn 257ste Grote Prijs, waarmee hij het uit 1993 stammende record van Riccardo Patrese van de tabellen veegt. In de kwalificaties neemt zijn landgenoot Felipe Massa (Ferrari), winnaar van de vorige twee edities van de Turkse GP, alvast een optie op een nieuwe zege door naar de pole te rijden, voor de McLarens van Heikki Kovalainen – die bij de vorige race in Spanje nog zwaar crashte maar inmiddels weer fit bevonden is – en Lewis Hamilton en zijn eigen teamgenoot Kimi Räikkönen.

Bij de start is Massa ook het beste weg, terwijl in de achterhoede Giancarlo Fisichella (Force India) zich verremt en Kazuki Nakajima (Williams) in een flinke crash mee van de baan sleurt. De brokstukken nopen tot het buitenhalen van de safetycar, terwijl Kovalainen vooraan wegvalt door een lekke band; een gevolg van een touché met Räikkönen in de eerste bocht. Vooraan duelleren Massa en Hamilton om de eerste plaats en na de eerste pitstops kan een lichtere Hamilton zijn tegenstander gemakkelijk inhalen. Doordat de Brit op een andere pitstopstrategie rijdt, is zijn voorsprong echter artificieel. Bij Ferrari maakt men zich dan ook weinig zorgen: Massa kan bij Hamilton’s laatste stop opnieuw comfortabel de kop overnemen en naar de zege rijden, zijn derde op rij op Turkse bodem.

Hamilton slaagt er in de strijd om de tweede plaats wel nog in om Räikkönen voor te blijven. Na hen zijn de overige punten voor de BMW’s van Robert Kubica en Nick Heidfeld, de Renault van Fernando Alonso, de Red Bull van Mark Webber en de Williams van Nico Rosberg. Sebastian Vettel (Toro Rosso) haalt voor de eerste keer in 2008 de finish, zij het als zeventiende en laatste. In de WK-stand blijft titelverdediger Räikkönen op kop, voor Massa en Hamilton. Ook bij de constructeurs leidt Ferrari na vijf races in 2008 de dans, voor BMW en McLaren.

By SDG