James Hunt (McLaren) wint in Watkins Glen de Grote Prijs van de Verenigde Staten-Oost. Op de nabij New York gelegen omloop pakt de Brit tevens de polepositie, voor Jody Scheckter (Tyrrell), het March-duo Ronnie Peterson-Vittorio Brambilla en Niki Lauda (Ferrari), en dit in bijzonder slechte weersomstandigheden. Het regent zodanig hard – ’s nachts valt er zelfs smeltende sneeuw – dat even afgelasting van de wedstrijd dreigt, doch op zondag is het weer droog, zodat de wedstrijd normaal kan doorgaan.

Onder een schraal zonnetje heeft Scheckter de beste start, voor Hunt en Brambilla, die de rest van het veld ophoudt. Lauda weet na een zestal ronden naar de derde plaats op te rukken en nadert langzaamaan op Hunt, tot zijn banden beginnen te slijten en hij zich vervolgens consolideert op de derde plaats. Helemaal op het einde weet tweede McLaren-man Jochen Mass nog sterk in te lopen op Lauda, doch de Oostenrijker slaat een ultiem slotoffensief van de Duitser af. Vooraan spelen Scheckter en Hunt een paar keer haasje-over, een duel dat uiteindelijk gewonnen wordt door Hunt, die acht seconden voor de Tyrrell-zeswieler over de finish gaat. Lauda en Mass volgen al op meer dan een minuut, op korte afstand gevolgd door Hans-Joachim Stuck (March) en John Watson (Penske).

De wedstrijd wordt ontsierd door een bijzonder zware crash van Jacky Ickx, wiens Ensign bij de klap in brand vliegt. De Belgische coureur komt er als bij wonder met lichte verwondingen vanaf. De Fransman Henri Pescarolo, die nog jarenlang zal schitteren in de 24 Uren van Le Mans, rijdt voor Surtees zijn laatste Formule 1-race. In de WK-stand nadert Hunt nu tot op drie punten van Lauda. De pionnen zijn hiermee definitief in stelling gebracht voor de ontknoping van het seizoen, twee weken later in Japan.

3v6o.jpg

By SDG