Kledingfabrikant Brunotti groeit dankzij sponsoring BAR Honda.

Pitspoezen zijn tegenwoordig schaars in de Formule 1. De enige die nog gebruik maakt van deze dames is kledingfabrikant Brunotti, eigendom van de Nederlander Henk Bergsma.

Sex sells, weet kledingfabrikant �n afgestudeerd jurist mr. Henk Bergsma. Inderdaad, seks verkoopt. Maar het uitventen van vrouwelijk schoon moet wel met mate en in elk geval decent gebeuren.

Hij verkoopt onder zijn merknaam Brunotti onder meer strandkleding en waar kun je dat beter doen dan in de Formule 1, waar macho’s, vrouwen en macht voor het oog van de media uit de hele wereld samenkomen.

“Het gaat in de eerste plaats om de kleding en in de tweede plaats om het vrouwelijk schoon. Maar het mag in geen geval goedkoop en ranzig worden’‘, zegt de geboren Groninger, die in enkele jaren tijd zijn kledingmerk een mondiale uitstraling gaf.

Niet in de laatste plaats dankzij de successen van het team van BAR Honda, dat na jaren van pionieren eindelijk de sprong voorwaarts heeft gemaakt, is Brunotti een opvallende sponsor geworden. Hoewel, opvallend? Het logo van het bedrijf staat, tegen een oranje achtergrond, alleen afgebeeld op de spiegeltjes van de bolides van Jenson Button en Takuma Sato.

Brunotti is wellicht qua financi�le inbreng na Trust en Wilux de kleinste Nederlandse geldschieter, maar scoort op het ogenblik het best. Als Sato en Button in de garage staan, komt de merknaam steevast in beeld op televisie en via foto’s in de gedrukte media. Bovendien dragen alle teamleden kleding van de Amersfoortse fabrikant.

“Sinds de ommekeer bij BAR Honda zijn we vaker te zien. Vorig jaar waren we slechts 3,76 procent van de uitzendtijd in beeld, dit jaar is het aandeel van de tv minuten van ons team gestegen naar 22 procent. Dat zijn enorme sprongen die ons geen windeieren leggen’‘, aldus de boomlange sponsor.

Hij zegt als Nederlandse sponsor bij voorkeur niet op de voorgrond te willen staan, tenzij dat zijn merk helpt. Hij concurreert in de koningsklasse van de autosport met Puma, Nike, Boss, S. Oliver en Hillfiger. Het bewustzijn over de Nederlandse oorsprong van het merk Brunotti is groeiende. Het bedrijf heeft een jaaromzet van 27 miljoen euro en zal dit jaar de 30 miljoen euro aan verkopen passeren. Dankzij de F1. “Ik heb ooit gezien hoe Tommy Hillfiger is begonnen met een omzet van 8 miljoen dollar en via de steun aan Ferrari een merk heeft gebouwd met een omzet van 2 miljard. De Formule 1 is absoluut een snelle weg naar succes.’‘

Bergsma kocht de merknaam in het midden van de jaren 90 van de Italiaanse plankzeiler Claudio Brunotti, die zijn eigen surfplanken en wakeboards maakte. Van een marginaal bedrijfje is de onderneming uitgegroeid tot een hip merk op het gebied van strandkleding, wintersportoutfits en natuurlijk surfplanken. Via MTV en via de Formule 1 wordt een breed, vooral jong publiek bereikt voor een merk met een jonge, sexy uitstraling. Of om het marketingjargon van Bergsma te gebruiken: F1 staat voor speed, global en glamour.

En de marketingstrategie gaat verder. Met Jenson Button hoopt Brunotti binnenkort de Engelse markt te gaan bewerken. “Button is de nieuwe Beckham, mede dankzij zijn relatie met de Britse zangeres en fotomodel Louise Griffiths. Hij is bovendien een erg toegankelijke man, die uitstekend en nuchter met zijn vak bezig.’‘ Dankzij Button is Brunotti eerdaags in 60 Engelse kledingzaken verkrijgbaar. Daarnaast wordt de coureur mogelijk een boegbeeld van het merk; besprekingen daarover zijn gaande.

Hetzelfde geldt voor Sato, een held in wording, niet alleen in Japan, maar ook daarbuiten. De Japanner bezoekt binnenkort Amersfoort om daar zijn eigen kledinglijn te beoordelen.

Behalve pitspoezen zet Brunotti nu dus ook de coureurs in bij het uitbouwen van het succes. ‘Zijn’ vrouwelijk schoon viel dit jaar slechts twee keer te bezichtigen, in Melbourne en Barcelona. Daarbij zal het volgens Bergsma blijven, ofschoon hij contractueel nog een derde keer vrouwen zijn collectie mag laten tonen in het rennerskwartier.

“Ik wil per se waken voor overkill. Brunotti wil geen pitbabe merk worden. Alleen aangeven dat ons strandverhaal uitstekend past bij de snelle wereld van de Formule 1.’‘

Bron: AD

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter