Al sinds de jaren 80 heeft Ferrari een vetorecht in de Formule 1.

Uitgerekend FIA-president Jean Todt, voormalig staflid van het merk, vindt dat Ferrari haar veto-recht in de Formule 1 zou moeten opgeven.

De Italianen gebruikten hun veto voor het laatst in 2015, maar het is vreemd dat een team meer macht heeft dan de rest.

Ferrari verzette zich bij de laatste keer tegen de prijsverlaging voor klantenmotoren die de FIA voor ogen had. Momenteel dreigen de Italianen om hun veto-recht weer in te zetten.

Bij de besprekingen over de aerodynamische wijzigingen voor 2019 staan de overige teams lijnrecht tegenover Ferrari.

Het rode team uit Maranello is namelijk geenszins van plan om met gestandaardiseerde vleugels te willen rijden.

Bang voor een vertrek van de oudste team op de F1-grid is de Fransman niet. Ik wil Ferrari dus niet zien vertrekken en ik weet niet of het goed voor ze is om de vertrekken uit de sport, want het is een uniek merk omdat race- en straatauto’s vervlochten zijn. Ik denk dat een vertrek pijnlijk is voor Ferrari, maar dat is iets wat ze zelf zullen moeten dragen.

Eindelijk wijze woorden van Jean Todt, na zijn debacle over de Halo.

De sport is meermaals gegijzeld door het zwaardere stem van Ferrari. Te vaak werden daardoor de spelregels veranderd terwijl het seizoen nog gaande was.

Een bekend voorbeeld was de massa-demper van Renault in 2006. Het lukte de ingenieurs van Ferrari niet om hun versie werkend te krijgen, dus ging men aandringen op een verbod op het onderdeel.

Ja, de Formule 1 staat soms bol van de politiek…maar als innovatie erdoor wordt belemmerd –wat toch een van de kernwaardes is– dan gaat het te ver.

Overigens wil Todt zijn oude werkgever niet gewoon het veto-recht ontnemen: hij gaat erover met de Italianen in gesprek.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!