De overgang van de huidige V8 motoren naar de 1.6L V6 turbo’s, waar de Formule 1 vanaf 2014 op zal overstappen, zal geen afbreuk doen aan het geluid dat de machines zullen produceren, zo claimt de FIA.

Sinds de discussie over nieuwe motoren begon, vrezen tegenstanders van de turbo’s dat Formule 1-wagens voortaan zullen gaan klinken als ratelende blikjes. Onder meer Bernie Ecclestone heeft zijn vrees daarvoor duidelijk laten merken en werd daarin gesteund door de race-organisatoren en vele fans wereldwijd.

In het oorspronkelijke idee, 1.6L 4-cilinder turbo’s, zouden de motoren 12000 toeren per minuut mogen maken maar inmiddels is besloten dat te verhogen naar 15000 toeren per minuut. De FIA heeft dat echter niet gedaan om de motoren harder te laten brullen, maar vanwege meer vrijheid voor de ontwerpers.

We hebben besloten om voor 15000 toeren te kiezen, omdat engineers dan flexibeler om kunnen gaan met vermogen en energie-management, aldus de FIA in een statement. Formule 1 motoren zullen in de toekomst zeker anders gaan klinken door de bouw en de toerenlimiet, maar zal zeker nog Formule 1 waardig zijn.

Niet alleen hoeven we ons volgens de FIA dus geen zorgen te maken over de klank van de turbo’s, maar ook niet over het de mate van technologie of het brandstofverbruik. Want de turbo’s zullen zeker niet dorstiger zijn dan hun voorgangers.

Het brandstofverbruik blijft gelijk. De uitdaging zal groter zijn dan van origine was bedacht en daardoor zal Formule 1 ook technologisch gezien zijn voorsprong behouden.

Totdat de motoren daadwerkelijk achter in de wagens liggen zullen de Formule 1-fans echter in spanning afwachten hoe de nieuwe turbo-motoren daadwerkelijk gaan presteren.