De problemen met de banden van F1 wagens zijn nog lang niet gedaan en bereikten vandaag en gisteren een hoogtepunt. Gisterenmiddag ontplofte de linkerachterbanden van Ricardo Zonta en Ralf Schumacher op bijna hetzelfde moment, op bijna dezelfde plaats. Deze incidenten hebben Michelin in een crisis situatie terecht gebracht.

“Ondanks alle controles die we hebben gedaan, zowel hier als in onze test faciliteiten van Clermont-Ferrand, hebben we de oorzaak nog niet gevonden noch de situatie kunnen reproduceren. We hebben onze partners en de FIA hierover ingelicht en hen geadviseerd over de mogelijkheden tijdens de trainingen, kwalificatie en race. Deze beslissingen werden genomen met het oog op de veiligheid van de rijders. We zoeken met onze mensen in Clermont-Ferrand een product waar we zeker van weten dat het Indianapolis aankan. We zijn momenteel aan het onderhandelen met de FIA en zoeken een manier om deze banden naar hier te krijgen.” Stond er in een mededeling van Michelin

Tijdens de derde vrije training konden slechts 2 wagens op Michelin banden een tijd neerzetten: die van Juan Pablo Montoya en David Coulthard. Tijdens de laatste sessie kwamen de meeste wagens in actie.

De vlucht naar Indianapolis duurt zes tot zeven uur, en realistisch gezien kunnen ze niet in Indiapolis geraken voor morgenvroeg. Als de Michelin teams de banden gebruiken overtreden ze de regels, het is dan aan de Stewards om een beslissing te nemen.

Door de hele situatie komt de FIA in de problemen want kan het wel een sanctie opleggen omdat het hele gebeuren tenslotte in het teken van de veiligheid staat. Maar langs de andere kant zullen er wel teams zijn, zoals Ferrari, die hier voordeel uit willen halen. De andere teams hebben al laten weten dat als er iemand zou dwars liggen ze simpelweg niet aan de start zullen verschijnen waardoor er slechts 6 wagens zouden starten. Namelijk de twee Ferrari’s, Jordans en Minardi’s.

De enige echte oplossing is dus overmacht in het leven te roepen. Bridgestone zou dan nog steeds een klein voordeel hebben over Michelin, maar dan zit je met de vraag of het wel veilig is om wagens te laten rijden om nog nooit gebruikte banden. Hiervoor zou er dan een korte sessie kunnen worden verreden op zondag morgen. Maar hoe het dan verder moet met het hele parc-ferme gedeelte is nu nog onduidelijk.

Als de teams zich deze avond niet kwalificeren dan zouden de zes Bridgestone wagens vooraan op de grid staan en de andere teams op volgorde van hun start nummers. Dus eerst BAR, dan Renault, Williams, McLaren, Sauber, Red Bull en Toyota.

Een andere optie is om de teams te laten rijden op de huidige banden maar dan de instructies van Michelin tot op de letter op te volgen, met andere woorden onder hogere druk dan normaal. Hierdoor verliezen ze wel wat aan prestatie, maar de banden zijn dan wel veilig. De vraag is dan: wat met Toyota? Want dat team had twee banden die het vrijdag begaven.

De hele situatie is nog aan het ontwikkelen.

Bron: Grandprix.com

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter