Moeten we na 1 jaar alweer afscheid nemen van de naam Lotus in de Formule 1? Zoals het er uitziet lijkt het daar sterk op. Lotus Group/Proton is namelijk in een heftige strijd terechtgekomen met het F1 team (Lotus Racing/1Malaysia F1 Team).

Eerder berichtten wij dat Tony Fernandes de rechten op “Team Lotus” had gekocht van David Hunt. Hunt had die weer in zijn bezit sinds 1994! Het F1 team (Lotus Racing), heet eigenlijk “1Malaysia F1 Team” en is voor een 100% Maleisisch initiatief, maar om het geheel wat meer aandacht te geven werd vorig jaar een deal gesloten tussen de Lotus Group en 1Malaysia waarbij werd afgesproken dat het team de naam “Lotus Racing” voor 1 seizoen onder licentie mocht gebruiken. Een stukje logica daarachter is dat Proton (de eigenaar van Lotus Group) uit Maleisië komt net zoals de mensen achter het 1Malaysia F1 Team.

Echter kwamen er scheurtjes in de relatie tussen het F1 team en de Lotus Group. Volgens Lotus omdat er onenigheid was over de verkoop van merchandising (T-shirts enzo), maar volgens het F1 team valt dat allemaal wel mee. In elk geval besloot de Lotus Group om de licentie voor het gebruik van de naam “Lotus Racing” in te trekken. Dat zou dus betekenen dat het team die naam volgend jaar niet meer kan gebruiken.

Zie hier de redenen voor Fernandes om op visite te gaan bij David Hunt. Maar Proton (Groep Lotus) geeft zich niet gewonnen! Want sinds het moment (24 september 2010) dat 1Malaysia aankondigde volgend jaar gebruik te gaan maken van de naam “Team Lotus”, worden ze bedolven onder persberichten van zowel Group Lotus als 1Malaysia waarbij ze allebei aankondingen dat ze gelijk hebben en dat ze elkaar voor de rechter gaan slepen.

Zo te bezien heeft Proton geen poot om op te staan, want Hunt was de erkende houder van de naam “Team Lotus”. Dus waarom deze kansloze actie van Proton? Wel…Groep Lotus kondigde aan dat ze hun motorsport-tak nieuw leven in gaan blazen. Ze willen namelijk actief worden in oa de volgende raceklasses: IndyCars, GP2, GP3, GT2, GT3, GT4 en Le Mans (LMP2).
En daarnaast willen ze hun eigen testcircuit helemaal gaan opknappen en voorzien van een nieuw pitscomplex. Ook moet de baan geschikt gemaakt worden voor het testen van GT auto’s en Formule 1 auto’s (!!).

En daar komt de aap uit de mouw! Het gerucht gaat dat Groep Lotus wil samenwerken met het ART van Nicolas Todt en dan is een ‘officieel’ team(naam) wel zo handig!
Storm in een glas water, of aanstellerij van Proton? Discussieer mee!

Update…: Een video van Dany Bahar,hiervoor bij Ferrari werkzaam en daarvoor bij Red Bull, die aankondigt wat de plannen zijn van Groep Lotus…Proton, dus!