Lorenzo wint zinderende race in 125cc

De Spaanjaard Jorge Lorenzo heeft zaterdag bij de TT in Assen een zinderende grandprixrace in de 125cc klasse gewonnen. Hij streed met drie andere motorrijders in de slotronde om de winst, veroorzaakte bijna een crash en duwde uiteindelijk met een ultieme inhaalactie als eerste zijn Derbi-motor over de meet.

De Italiaan Roberto Locatelli (Aprilia) finishte op nipte achterstand als tweede en de Australi�r Casey Stoner (KTM) werd derde. De Nederlander Raymond Schouten (Honda) reed met een geblesseerde linkerhand naar de 22e plek. Jarno van der Marel (Honda) zat twee plaatsen achter hem.

Het publiek kreeg in een zonnig Assen een prachtige race voorgeschoteld, waarin Lorenzo de hoofdrol opeiste. In het eerste deel reed Locatelli steeds aan kop, maar na tien van de zeventien ronden nam Lorenzo het heft in handen. De Spanjaard zette in die fase een baanrecord op de klokken met een rondetijd van 1.10,123. Hij bereikte een topsnelheid van 223 kilometer per uur.

In de laatste ronde maakte Lorenzo een stuurfout en vloog hij bijna een bocht uit. Locatelli, Stoner en ook de Italiaan Andrea Dovizioso (Honda) konden de Spanjaard maar net ontwijken. Locatelli had na die mispeer de winst voor het grijpen, maar de voortjagende Lorenzo plaatste vlak voor de laatste bocht een geslaagde ‘jump’. Hij behaalde de tweede GP zege in zijn carri�re.

Dovizioso be�indigde de race als vierde en bleef na zes grandprixwedstrijden leider in de tussenstand van het wereldkampioenschap.

Schouten reed wegens zijn gebroken linkerhand met pijnstillers en verbleef constant in de achterhoede. Hij zakte na dertien ronden weg naar de 26e plek. Dankzij een valpartij in de slotronde van vier motorrijders voor hem, klom het 19 jarige racetalent uit het Brabantse Waardhuizen vier plaatsen op.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter