Goed. Dat Max Verstappen een jonkie is, is voor niemand nieuws. Bij een puber denkt men namelijk al snel aan impulsieve scholieren, die bijna stijf staan van de Flügel en ‘swag’. Maar wederom blijkt dat er uitzonderingen zijn; want dat Max goed kan racen, is ook voor niemand nieuws. Toch resteert de vraag wat de lichamelijke consequenties zijn, wanneer je een nog half met jeugdpuistjes besprenkeld lichaam in een F1 tenue gaat hijsen. Vanaf het begin af aan bestrooien media de zaak Verstappen met hun mening over zijn leeftijd en ervaring. Tijd om iemand met verstand van de zaak aan het woord te laten.

Gary Hartstein was van 1990 tot 2012 werkzaam als medisch afgevaardigde binnen de Formule 1. Beginnend op Spa Francorchamps heeft de ‘clinical professor of Anesthesia and Emergency Medicine’ flink wat uurtjes in de medical car doorgebracht. Genoeg verstand van racers en hun lichamen dus. Zijn mening over Verstappen komt neer op een conclusie die meerderen al trokken: “het is een verhaal apart”.

Het is zeker dat niet iedere 17-jarige over dezelfde capaciteiten zal kunnen beschikken, vertelt Hartstein. Maar ik denk dat leeftijd bij Max geen hindernis zal vormen. Wat volgens hem in een cruciale vorm meespeelt, is dat Max zichzelf al bewezen heeft bij het karten en recentelijk in F3. Doordat hij is opgegroeid met racen en heeft leren omgaan met de geestelijke uitdaging, moet dit volgens Hartstein geen probleem vormen.

Echter kijkend naar de fysieke omstandigheden, komt de tegenspraak naar boven. Zijn neurologische ontwikkeling is nog niet voltooid. Hierdoor speelt het gevaar van impulsiviteit en emotionele labiliteit een rol, maar dit wordt wederom in balans gebracht door zijn racegeschiedenis, aldus Hartstein. Daarbij zijn de lichaamsdelen waar het meeste accent op wordt gelegd wel al ontwikkeld, dus ik vermoed dat Max geen fysieke, mentale of emotionele problemen zal krijgen dit seizoen, sluit hij af.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!