Mensen die de Formule 1 al van in het begin van de jaren �80 volgen kennen het fenomeen wel: coureurs die weigeren de baan op te gaan tijdens trainingen. Begin jaren tachtig ontstond er een spontane staking bij coureurs en teams omdat ze het niet eens waren met de organisatie van de Federation International du Sport Automobile, kortweg de FISA. Het hoogtepunt werd bereikt in 1982, toen de FISA en de FOCA op de rand van oorlog verkeerden en er in de eerste trainingen van het seizoen in Zuid Afrika geen wagen te zien was op het circuit. Na uren onderhandelen besloten de coureurs dan toch om de baan op te gaan.  De kans bestaat dat we dit fenomeen weer terug zullen zien�

Volgens de Engelse krant Daily Record zou David Coulthard, woordvoerder van de GPDA (Grand Prix Drivers Association), verteld hebben dat de coureurs opnieuw in staking zouden kunnen gaan als de veiligheid van de wagens niet verbeterd. Max Mosley zou een vergadering hebben gehad met de GPDA in Silverstone, maar die werd afgeblazen door Mosley zelf omdat hij de commentaren van Coulthard over de regels niet kon verdragen. Hij wil de coureurs nu wel ontmoeten op 1 augustus in de Franse stad Cannes, op voorwaarde dat minstens de helft van de coureurs aanwezig is op de vergadering.

“Stakingen zouden wel eens kunnen voorkomen in het tweede deel van dit seizoen,” schrijft Coulthard in zijn column in die krant. “Ik en mijn collega-coureurs zijn zo bezorgd over de veiligheid van de sport, vooral na het vertoon tijdens de Grand Prix van USA vorige maand.

Meneer Mosley zou beter nadenken vooraleer hij zo�n belangrijke vergadering aflast. Ik hoop heel erg dat de volgende kan doorgaan. Veiligheid is het belangrijkste aspect op dit moment. Het is heel goed mogelijk dat we gaan staken als we verplicht worden iets te doen wat niet veilig is. Ik hoop van harte dat zoiets niet nodig is maar als het moet stappen we samen de pits uit. Wat er in Indianapolis is gebeurt heeft iedereen door elkaar geschud.”

Het zal nooit 100% veilig worden maar vooral sinds de dood van wijlen Ayrton Senna is men met enorm grote stappen vooruit gegaan in vergelijking met de voorgaande decennia. Ongelukken van het soort dat Jacques Villeneuve (Australi� 2001) en Luciano Burti (Spa-Francorchamps 2001) overleefden zouden vijf jaar eerder fataal zijn geweest. De crash die Ralf Schumacher vorig jaar in Indianapolis overleefde zou zelfs in 2001 dodelijk zijn geweest. Dit alles zegt genoeg over de veiligheid die de wagens door zijn gegaan, dankzij de extreem zware crashtests die de FIA elk jaar invoerd. Toch voelen de coureurs zich nog steeds niet veilig genoeg. Dat is vooral te danken aan het optreden van bandenleverancier Michelin, die al vaak verweten wordt eerder om prestaties gericht te zijn dan op veiligheid. De Franse bandeleverancier vreest vooral het circuit van Spa-Francorchamps, omdat volgens hen bepaalde curbstones een te zware beproeving zijn voor hun banden.

Laat ons in elk geval hopen dat zowel coureurs, teams, FIA als bandenleveranciers ditmaal w�l tot een akkoord kunnen komen, anders is de sport definitief in een steil dalende lijn terecht gekomen.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter