Gerard de Rooy bezorgt zich in deze editie van de Dakar Rally een fraai afscheid. De DAF chauffeur die in het klassement geen rol meer speelt, won vrijdag zijn derde etappe op rij. Bij de motoren won de Braziliaan Jean de Azevedo, bij de auto’s de Fin Ari Vatanen.
De veertiende rit was de laatste echt zware proef dit jaar. Hij ging van Kayes (Mali) naar Tamnacounda in Senegal. Inclusief verplaatsingen moesten de coureurs 630 kilometer afleggen. Niet alleen door de woestijn, maar ook door dicht bos, zoals de Nederlandse motorcoureur Arjan Brouwer merkte: “Het leek wel een oerwoud uit een spannend boek. Ik zag geen Tarzan, maar wel een mensgrote aap met een kleintje in de hand.”

De aap kruiste zijn pad, aangezien hij de piste overstak. “Ik ben niet gauw bang”, aldus de 47 jarige coureur uit Putten, “maar hier voelde ik me toch niet lekker bij. Het beest zat niet achter de tralies zoals in de dierentuin. Ik dacht: Straks springt zo’n joekel uit de boom op m’n nek en vreet hij me op.”

Gelukkig voor Brouwer was dat niet het geval en bereikte hij heelhuids Tamnacounda. Daar was De Azevedo al ruim anderhalf uur eerder aangekomen. De KTM-rijder kreeg de dagprijs, maar de Fransman Despres (KTM) behield de leiding in het klassement.

Ari Vatanen eindigde bij de auto’s met zijn Nissan aan de finish met een voorsprong van ruim negen minuten op zijn Franse collega Bruno Saby (Volkswagen). De Zuid-Afrikaan De Villiers (Nissan) werd derde. In het klassement bleef Stephane Peterhansel uit Frankrijk aan de leiding.

De Rooy, die in de vierde etappe na een crash veel kostbare uren verloor, zag vrijdag na bijna 25 minuten de Japanner Sugawara als tweede binnenkomen. De Russische klassementsleider Kabirov arriveerde in zijn Kamaz als derde. De Nederlander Hans Bekx (8e) blijft tweede in het klassement. Jan de Rooy, vader van de etappewinnaar, finishte vrijdag als vijfde. Hij bezet dezelfde positie in het klassement.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *