Ik heb hier al een tijdje op zitten broeden. Ik heb ook even gedacht om deze post niet te schrijven, maar uiteindelijk zit de frustratie te diep om hem gewoon te laten passeren. Het vertrek van BMW maakt mij als fan kwaad, enorm kwaad zelfs.

Laten we tien maanden terug in de tijd gaan. Honda krijgt klappen en beslist om z’n F1 team terug te trekken. Ze beseffen dat ze een grote verantwoordelijkheid hebben voor heel veel banen en werken samen met het management team een plan uit om er zoveel mogelijk te redden.

De manier waarop Honda zich terugtrok was indrukwekkend. Gentlemanlike. Het team werd niet opgedoekt maar voor een appel en ei (letterlijk) aan Ross Brawn en co verkocht. Het bedrijf schreef zelfs een cheque om het eerste seizoen door te komen.

BMW zijn daarentegen, net als de meeste mensen die ermee rijden, klootzakjes. Ze kopen drie jaar geleden een goed draaiend F1 team en bouwen het uit tot een absolute topper. De medewerkers, de sport en de fans waren hen daar enorm dankbaar voor.

De verf van het logo was amper droog en het team wordt alweer opgedoekt. Zoals Dieter Rencken van Autosport het zo mooi verwoorde:

35 Jaar lang sloeg Peter Sauber erin om zijn team in leven te houden. BMW had slechts 10% van die tijd nodig om de stekker uit te trekken.

BMW wil presteren. Punten, podiums, overwinningen, titel. Dat was de volgorde die ze in Munchen hadden bepaald. Drie van de vier hadden ze te pakken en toen kwam de crisis. Niet alleen financieel maar ook sportief.

Tot dusver is er niet veel verschil met de situatie van Honda. Niemand kan BMW kwalijk nemen om terug te focussen op de core-business en een duur zijproject op te zeggen.

Je kan je wel afvragen