De kalender voor 2012 staat nog steeds op losse schroeven en dat is te merken. De Grands Prix van Bahrein, Korea en Amerika zijn hoogst twijfelachtig om uiteenlopende redenen. Voor de vergadering van de Formule 1-bazen aanstaande donderdag in Genève is de kalender voor komend seizoen daarom als agendapunt toegevoegd.

Begin dit seizoen besloot de FIA de Grand Prix van Bahrein af te gelasten in verband met de politieke onrust in het land. De onrust in het oliestaatje blijft aanwezig en dan kan het zijn dat de race ook komend jaar niet wordt verreden.

De Grand Prix van Korea is ook nog niet zeker. De organisatie van de race is ontevreden over de hoogte van de vergoeding die het moet betalen en wil daar opnieuw over onderhandelen. Formule 1-baas Bernie Ecclestone heeft hier weinig zin in [alsof dat ooit anders is geweest]. Als beide partijen geen akkoord bereiken kan het zijn dat de koningsklasse van de autosport niet meer afreist naar Korea.

Ondertussen gaan de bouwwerkzaamheden aan het Circuit of the Americas in Austin gewoon door, al zijn er wel wat strubbelingen. Het probleem ligt volgens Ecclestone niet bij de bouwwerkzaamheden. De Brit wijt de problemen in Texas aan interne politiek tussen verscheidene belanghebbenden.

De grootste winnaar lijkt Turkije te zijn. Mocht een van de races namelijk niet doorgaan, dan is Turkije grote kanshebber om als vervangende gastheer op te treden. Het land beschikt met Istanbul Park over een modern Formule 1-waardig circuit, maar raakte voor 2011 de plek op de kalender kwijt.

Het circuit kan nu mogelijk profiteren van de moeilijkheden bij de promotors en investeerders in de andere landen.