Het plan van FIA-voorzitter Jean Todt om het testen tijdens het seizoen weer toe te staan, werd eerst unaniem door de Formule 1-teams verworpen. Maar langzaam aan begint men te denken dat dit toch niet zo’n verkeerd idee is.

Todt liet tijdens de Turkse Grand Prix weten dat hij speelde met de gedachte om de teams weer toe te laten staan om tijdens het seizoen te testen, maar de teams waren tegen. Ze verwachtten weinig voordelen en vooral een stijging van de kosten. Het testverbod werd in 2009 namelijk ingevoerd als kostenbesparende maatregel.

De teams lijken nu echter geneigd het plan van Todt te heroverwegen. De Sporting Working Group gaat nu toch aan de slag om te kijken of er overeenstemming bereikt kan worden over de herinvoering van tests tijdens het seizoen zonder dat dat een zware wissel gaat trekken op het budget van de teams.

Al zou de terugkeer van de testsessie tijdens het seizoen een vrij lage prioriteit hebben, zo dacht Sam Michael van Williams. Er was de laatste tijd veel te doen om de 1.6L viercilinder turbomotor en ook de ‘off-throttle diffuser’ vroeg veel aandacht!

Maar, zo informeerde Sam Michael de media, de meeste teambazen zijn ermee eens dat de kosten omlaag moeten. Maar het compleet verbannen van de testsessies was ondoenlijk. Jonge talenten kregen geen kans en debutanten kregen maar een korte tijd met de auto. Men rekent erop dat het testen beperkt zal worden toegelaten. Onbeperkt testen zullen de teams afwijzen vanwege de bijhorende torenhoge kosten.

Vermoedelijk zal men enkele GP’s aanwijzen als testlocatie, aangezien iedereen er naar toe gaat om een GP te rijden. Wij houden u op de hoogte!