Het samenwerkingsverband van Formule 1-teams FOTA heeft als antwoord op de plannen van de FIA voor 2013 een aantal eigen initiatieven gelanceerd.

De FIA heeft voor 2013 een groot aantal nieuwe technische reglementen aangekondigd. Zo ziet men graag de terugkeer van het zogenaamde ‘groundeffect’ en een kleinere voorvleugel. Daardoor zouden de auto’s iets minder snel worden, maar elkaar wel gemakkelijker kunnen volgen waardoor inhalen makkelijker moet worden. Ook zou het brandstofverbruik afnemen.

De FOTA ziet de terugkeer van ‘groundeffect‘ niet zitten. De teams verwachten dat er in de ontwikkeling van een volledige nieuwe vloer te veel geld gaat zitten. Ze hebben daarom een aantal alternatieven bedacht.

De teams willen racen met een smallere voorvleugel, lagere neus en een vlakkere achtervleugel. Ook moet het aantal aerodynamische delen aan de voorzijde van de auto tot en met de sidepods worden beperkt. Verder wil de FOTA het voorstel van bandenfabrikant Pirelli om met een grotere wielmaat te racen, uit te stellen tot 2014.

Op 30 juni komt de World Motor Sport Council van de FIA bij elkaar om een beslissing te nemen over de technische reglementen voor 2013. Wij hadden eerder a; gemeld dat Todt desnoods zijn plannen wilt doordrukken. We zijn benieuwd hoe dit afloopt.