Formule 1 is een indrukwekkende autosportklasse waar veel geld in omgaat.
Over geld wordt altijd gezwegen in Formule 1, maar als de schaarse gegevens die beschikbaar zijn kloppen, gaat er per jaar ruim twee miljard euro doorheen om 20, 22 auto’s rond te laten gaan.
Dan mag je verwachten dat alles, maar dan ook alles wat er gebeurt in zo’n bedrijfstak ook planmatig en georganiseerd verloopt.
Max Verstappen naar Red Bull
Het is natuurlijk geweldig dat Max Verstappen is doorgebroken naar Red Bull. Als het allemaal goed gaat. Want zoiets kan natuurlijk ook misgaan.
‘We kiezen voor een topteam, volgend jaar ben ik kampioen!’ Dat hebben er al een paar gedacht hoor, in de geschiedenis van Formule 1.
Neem Fernando Alonso.
Die ging weg van Ferrari, want het liep daar allemaal niet zo lekker als gehoopt. Hop, naar McLaren en dan blijkt: mag je seizoenen lang knokken met Marussia, Toro Rosso en Sauber om de rode lantaarn.
Oké, wel dik geld verdienen. Maar voor een sportman is dat bijzaak.
Alonso is de grootste rijder van dit tijdperk, dat weet iedereen, dat weet Alonso zelf. En dan wil je na iedere race op dat podium staan.
Keuzes maken!
Nee, de juiste keuze maken is lastig. Je zou als rijder nu kunnen denken: Volgend seizoen wil ik bij Mercedes rijden!
Maar er verandert best wel het een en ander voor het nieuwe seizoen, dan kan het zomaar zijn, dat Mercedes het nét verkeerd aanpakt en de eerste tien races van 2017 naast het podium staat, omdat Ferrari, Red Bull, McLaren dit keer geen fouten maakten. En haal dat dan nog maar eens in.
Kijkend naar de carrière van Fernando Alonso kun je bijna zeggen: geweldige kampioen, maar wordt nooit zijn teammaat, want hij zit altijd net bij de verkeerde.
Momentum
Max Verstappen koos voor Red Bull deze week en iedereen lijkt er blij mee te zijn.
Dit jaar even wennen aan die auto en het team.
Hier en daar wat resultaten meepakken die het beeld van Max Verstappen als dé coming man nog verder versterken en dan volgend jaar, met de nieuwe motor, de nieuwe banden, de nieuwe vleugels voor het echte werk gaan.
Want wereldkampioensambities zijn natuurlijk wel op hun plaats bij RBR. Volgens verschillende bronnen heeft Red Bull het grootste budget van allemaal.
CITY A.M. publiceerde eerder dit jaar een artikel van de hand van Joe Hall over de financiële ranglijst in Formule 1.
Daaruit blijkt, dat op een kleine anderhalf miljoen na, Mercedes, McLaren en Red Bull hetzelfde budget hebben, bijna 470 miljoen euro. Dan komt Ferrari met een kleine 420 miljoen en dan Williams met nog geen 200 miljoen. Maar van alle teams heeft Red Bull de meeste pecunia, al zijn de verschillen in de top klein.
Red Bull hoort dus op dat podium thuis als je euro’s in punten zou kunnen uitdrukken. Maar dat is nog niet zo gemakkelijk en dat weet men bij Mercedes uit de tijd, dat na Jenson Button, die in dat fantastische Brawn GP jaar wereldkampioen werd, Michael Schumacher wel even zou laten zien dat hij nog altijd de beste was.
Mercedes moest lang wachten voordat het kampioenschap hen ten deel viel, maar goed, nu zijn ze dan inmiddels ook wel oppermachtig.
Zowel Ferrari als RBR hebben ook zo’n tijd gehad, dat ze schijnbaar met twee vingers in de neus wonnen, wonnen en wonnen.
Ze wonnen races, ze wonnen wereldkampioenschappen voor rijders, voor teams en ze wonnen jaren achtereen. Maar nu staan ze met lege handen.
Bij Ferrari doordat de chemie in het team kennelijk ontbreekt, bij RBR omdat ze de pech hebben, dat Renault de crux van de nieuwe aandrijflijn, een gecompliceerde hybride V6 met turbo’s en kinetische energieopslag niet geheel onder de knie kreeg, terwijl Mercedes een onvoorstelbaar rendement uit hun ontwerp haalt.
Zodanig zelfs, dat ruim twee jaar lang Red Bull Racing om de oren is gereden door de klanten van Mercedes; Williams, nu en dan Force India én zelfs af en toe door zusterteam STR om niet te zeggen: door Max Verstappen.
Inmiddels staan de zaken er al weer anders voor; RBR is de derde in de pikorde, Williams moet afhaken, de Tag Heuer (Renault) aandrijflijn wordt steeds beter en men heeft veel vertrouwen in de rijders die bij Red Bull de kooltjes de komende jaren uit het vuur moeten halen.
Het lijkt er dus op, dat Max Verstappen goed getimed heeft. Dat er sprake is van een momentum zoals dat in de sport heet. Nu hopen voor hem, voor de fans en voor zijn team dat RBR ook goed getimed heeft.
Maar men heeft de schijn dat het allemaal heel spontaan en plotseling gebeurd is laten bestaan. Hoe professioneel is dat?
Professionaliteit
Er gebeuren nog veel meer schijnbaar ondoordachte zaken in Formule 1. Zo werd dit voorjaar een nieuw kwalificatiesysteem ingevoerd en meteen weer afgeschaft, omdat meneer Toto Wolff er niet blij mee was en er velen met de wolven meehuilen als er verandering op til is. Leiderschap op basis van onderbuikgehuil. Hoe professioneel is dat?
De FIA kondigt een nieuwe raceklasse aan op hun officiële website, die er niet is; ‘FIA Formula 2 season 2016’. ( http://www.fia.com/formula-2, kijk maar eens). Die klasse zou naast óf in plaats van GP2 en GP3 moeten komen. Het was al een vage boel. Maar goed, het staat nog steeds zo op de site, terwijl er helemaal geen Formule 2 is. GP2 is nog altijd GP2 en GP3 idem dito, hoe professioneel is dat?
En Mona Kaltenborn uit Hinwel dan: ‘SAUBER slaat Barcelonatest over’. Wanneer heeft haar controller die liquiditeitsbegroting opgesteld?
En waarom dan niet toen al geroepen: Barcelona is te duur, maar ik heb een goed doordacht plan!!
Jongens wat een gepruts daar bij Sauber.
Vandaag, 10 mei 2016 waren de lonen voor april nog niet betaald.
Zo een bedrijf te leiden, dat kan toch niet? Hoe professioneel is dat?
Bij Renault rijd Jolyon Palmer als rookie. Na drie wedstrijden werd er al gelekt dat hij onder druk stond. De vierde wedstrijd reed Sirotkin in de auto van Magnussen, om “Jolyon de kans te geven zich te onderscheiden”. Dat helpt natuurlijk niet om de druk weg te nemen bij een debutant. Geef dat joch een kans!
Geen robots
Enfin, zoals dat in het bedrijfsleven ook vaak gaat: er wordt heel veel besloten en gedaan op basis van de onderbuikgevoelens van de beslissingsnemer.
Zoals het altijd was. Zoals het ook wel altijd zal blijven.
Tot Artificial Intelligence de boel overneemt natuurlijk. Maar dan bestaat Formule 1 al lang niet meer.
Want laten we eerlijk zijn, laat de wetten van de ratio en de logica los op deze fenomenale sport en er blijft niets, maar dan ook niets meer van over.
Formule 1 is een gevoel. Een gevoel bij de makers, een gevoel bij de rijders, een gevoel bij de fans.
Fenomenaal.