Qua hoeveelheid races en qua historie zal de Formula E nog wel enige jaren bezig moeten blijven om dezelfde status als de F1 te willen halen. Maar in één ding wist de race in Rome gisteren de koningsklasse veruit te overtreffen: actie en spanning op de baan van begin tot einde. En het leverde voor de zevende keer ook een andere winnaar op.


© FiaFormula E

Droge groepsfase, natte superpole

In Saoedi Arabië hadden we al eens een natte kwalificatie, in Rome werd het nog eens dunnetjes overgedaan met een nog droge baan in de groepsfase maar nat weer in de superpole. In die twijfelachtige condities ging de Jaguar van Mitch Evans als de brandweer en de Kiwi zette de auto op twee neer. Andre Lotterer moest daarna rijden en hoewel de pits van de Britten al juichten toen de Duitser wijd ging, pakte hij in de laatste sector zoveel tijd dat hij 0.181 sec overhield op Evans.

In Rome had Jaguar trouwens noodgedwongen een andere coureur opgeroepen. Reserverijder Alex Lynn werd opgesteld in plaats van Nelson Piquet Jr, die de overstap van de Gen2 naar Gen1 auto heel slecht heeft verteerd en door Jaguar aan de kant werd gezet wegens tegenvallende resultaten. Op rij 2 vertrokken Jose Maria Lopez en Stoffel Vandoorne, Maxi Günther en Sebastien Buemi moesten in de natste condities rijden en kwamen niet verder dan rij 3. Robin Frijns kwam in de groepsfase tot een achtste tijd.

The Italian Job in de openingsfase

Virgin Audi, het team van Frijns en Sam Bird, maakte op sociale media reclame voor de race met de slogan The Italian Job. Niet wetend dat hun opmerkingen spot on waren voor de chaos in de eerste ronde. Lotterer dook mooi naar binnen om Evans af te houden en ging als eerste bocht 1 in, Vandoorne had een goede start en pakte meteen Lopez, die Günther en Frijns op bezoek kreeg die ra-zend-snel weg was van acht en ineens op leek te schuiven naar vijf. Lopez remde zichzelf eruit in de hairpin, maar Günther blokte Frijns in bocht 3 zodat hij even op zes bleef rijden. Beide Virgin Audi’s kregen het met een Dragon aan de stok. Gunther tikte Frijns aan, slipte en knalde in de muur, waarna hij zonder vleugel verder moest. Lopez moest in de gladde omstandigheden een gat laten en kreeg zoveel druk van Bird in de tweede Virgin dat hij zich verremde en Bird in de muur ramde. Terwijl de Brit al terug naar de pits hinkte verloor Lopez helemaal de controle en belandde zelf in de muur. Gary Paffett en Jean Eric Vergne konden hem niet meer ontwijken en klapten erop. De rest kon er niet meer langs, Rode Vlag!

Voor Bird een klein geschenkje, want door de lange vertragingen konden de techneuten van Virgin zijn auto weer een beetje oplappen voor de herstart. Ook BMW rijder Alexander Sims had daar mee geluk, want de Brit had de muur geraakt in bocht 2 en kon in ieder geval zijn auto laten nakijken. Het leverde de gekke situatie op dat na de opruimwerkzaamheden de eerste vijf auto’s even moesten wachten tot de rest van het veld een rondje had ingehaald zodat iedereen weer het zelfde energieniveau had. Na het sein stoof Lotterer meteen weg met Evans achter zich aan, Vandoorne leek op safe te spelen en viel een beetje terug. Maar omdat achter hem Buemi, Frijns, Felipe Massa en Oliver Rowland om plek 4 tm 8 aan het knokken waren reed hij een beetje in niemandsland

Hazen en schildpadden

En dat was eigenlijk helemaal geen gek idee, want Vandoorne’s Venturi heeft al het hele seizoen last van aandrijfas problemen. Venturi heeft zowel HWA als zijn eigen team inmiddels van updates voorzien, maar die leken duidelijk niet te helpen. Eerst viel Edo Mortara stil, daarna onderging Massa hetzelfde lot. Toen ook Gunther met pech kwam te staan moest even een FCY worden uitgeroepen om zijn auto weg te takelen. De regie liet op dat moment helaas alleen de auto’s van Lotterer en Evans zien, en niet de strijd tussen Buemi en Frijns erachter, die inmiddels Rowland los hadden gereden. Maar goed dat de DS en de Jaguar er een mooie show van maakten. Evans wachtte geduldig, ging heel wijd in bocht 8 maar had meer tractie bij het accelereren en schoot naast de Duitser op bocht 11 af, de chicane waar eerder Lopez een verkeersinfarct creëerde.

Het kostte wat verf en krassen op de lak, maar de Kiwi kwam er voorbij, de Groene Tafel hield zich stil en teamchef James Barkley durfde weer adem te halen. Nauwelijks reed de Kiwi echter vooraan of hij kreeg de order de race “af te remmen”. Beide kemphanen waren zo stevig bezig geweest dat ze zonder stroom kwamen te staan als ze door gingen in hun tempo. Dankzij Evans engineer die op de radio aanwijzingen zat te geven konden we ook mooi meeluisteren. Normaal gaat dat in codetaal, maar nu was het duidelijk genoeg. Evans moest Lotterer afstoppen tot de laatste ronde (check) dan attack mode pakken (eerste keer mis, tweede keer raak) en in de laatste ronde vol gas geven. Het plan werkte goed en Evans scoorde zijn eerste racewin en ook de eerste voor Jaguar (benieuwd of er een tv door de ruit ging in Brazilië)

Ver achter Evans en Lotterer had Vandoorne ein-de-lijk een keer geluk na alle pech, alle kleinigheidjes en al die loze fanboost overwinningen. De Kortrijkenaar had meegekregen dat de zusterauto’s van Venturi aandrijfas problemen hadden en liet zodra het kon het tempo zakken. Frijns was nog teveel met Buemi aan het knokken en tegen de tijd dat hij de Zwitser inderdaad kon passeren, was de Maastrichtenaar niet meer in staat het gat dicht te rijden. Vandoorne kwam heel opgelucht als derde binnen en nét na de finish gaf de HWA inderdaad de geest… met een kapotte aandrijfas. Frijns werd als vierde afgevlagd, de Nissans van Buemi en Rowland kwamen als vijfde en zesde binnen.

Stand na zeven raceweekends
1. Jérôme d’Ambrosio – 65
2. António Félix da Costa – 64
3. André Lotterer – 62
4. Mitch Evans – 61
5. Lucas di Grassi – 58
6. Robin Frijns – 55
7. Jean-Éric Vergne – 54
8. Sam Bird – 54
9. Edoardo Mortara – 52
10.  Daniel Abt – 44

Het hele weekend was hij nauwelijks in beeld, maar Jerome d’Ambrosio slaagde er in het slot van de race nog in twee plaatsen goed te maken, waardoor hij achtste eindigt enb Antonio Felix da Costa weer voorbij is in de stand. De Portugees pakt wel twee punten in Rome en blijft daardoor net tweede, maar Lotterer en Evans maken veel terrein goed en gaan Lucas di Grassi voorbij die nog wel punten voor de snelste ronde krijgt. Ook Frijns loopt wat in dankzij plaats 4 en is nu 6e met 55 punten voor Vergne, Bird en Mortara. Over twee weken mogen de Formule E coureurs de zaterdag leuk maken in het ultrasmalle stratencircuit van Parijs, niet voor niks Circuit des Invalides genoemd.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!