Sebastien Buemi heeft NIET de ePrix van Mexico City gewonnen. De Zwitser had na drie opeenvolgende zeges een frustrerende middag en eindigde zelfs buiten de punten. Lucas di Grassi ging er dankzij gunstig getimede safetycars met de zege vandoor, al zag het daar lang niet naar uit.

Turvey op pole na warrige kwalificatie

Al in de kwali liep het niet lekker voor Buemi, hij maakte een klein foutje in bocht 1 en zette slechts een negende tijd. Door een aantal penalties werd dat startplek zeven, maar het was de eerste keer dat de Zwitser de superpole mistte. Ook Di Grassi ging slecht, hij verknoeide de laatste chicane en moest vanaf plaats 15 beginnen, nog achter Robin Frijns, die in de problemen kwam door een rode vlag voor Loic Duval. Nadat diens auto was weggetakeld reed Frijns een afgeraffeld rondje dat niet veel meer opleverde dan een 13e startplaats.

Dat was oorspronkelijk plaats zeventien. Jerome d’Ambrosio en Maro Engel werden vanwege een bakwissel naar achteren gezet (zuur voor Engel, hij kwalificeerde zich als derde) en ook polesitter Daniel Abt raakte zijn tijd kwijt door een te lage bandendruk. Daardoor stond Oliver Turvey ineens vooraan met Jose Maria Lopez als tweede naast zich, Jean Eric Vergne en Nick Heidfeld vormden rij 2, rij 3 was voor Sam Bird en Antonio Felix da Costa. Debutant Esteban Gutierrez wist in zijn eerste raceweekend voor Techeeta een 11e tijd neer te zetten, en schoof door naar een 9e startplek.

Once again, safetycars will breed safetycars

En weer kreeg Btcc-commentator Dave Addison gelijk. Turvey had een prima start, maar hij kon na een aantal botsingen in het achterveld er niet lang van genieten door gele vlaggen. Di Grassi kreeg een beuk van Stephane Sarrazin en Prost tikte zijn neus stuk op Felix Rosenquist. Doordat de troep opgeruimd moest worden bleef Lopez binnen schootsafstand en liep langzaam in op de Engelsman. Achter hem was Felix da Costa met een mooie opmars bezig, maar hij gooide die zelf weg door zich in bocht 1 te verremmen. Prost, d’Ambrosio en Di Grassi leken uitgeschakeld te zijn nadat ze alledrie met losse onderdelen binnenkwamen. d’Ambrosio wisselde maar meteen van wagen, Di Grassi deed dat drie ronden later ook.

Zijn timing / geluk was prima, want inmiddels was Turvey stilgevallen en kon de auto niet meer aan de praat krijgen. Lopez kreeg aldus de leiding cadeau met Vergne, Bird, Heidfeld en Rosenquist op zijn hielen. Di Grassi en d’Ambrosio konden weer aansluiten bij het veld en tegen de tijd dat de rest zijn auto ging wisselen, konden ze een halve ronde voorsprong nemen. Renault e.Dams kon geen vuist maken in de tweede stint. Buemi was te langzaam in zijn stop, terwijl Frijns juist heel snel was en voor de Zwitser de baan op kwam. Die ging vervolgens te fanatiek proberen zijn verloren terrein weer goed te maken en spinde eraf in bocht 1. Hij viel daarna terug van 7 naar 14 en scoorde geen enkel punt.

Chaos in de slotfase

Op hetzelfde moment dat Buemi het verknoeide ging het ook mis met Lopez, die onder druk van Vergne was komen te staan. De Fransman probeerde eerst met een botte bijl een pass af te dwingen, drukte Lopez van de baan in de chicane en miepte gelijk over de radio dat “Pechito” hem langs zou moeten laten. Uiteindelijk remde Lopez te laat in bocht 1, waardoor hij spinde en zeven man langs moest laten. Vergne liep daarna met rasse schreden in op d’Ambrosio, en toen ernog een SC kwam voor de stilgevallen auto van Loic Duval, leek alles zijn kant op te vallen. D’Ambrosio ontpopte zich echter tot de derde Abt-Audi, want de man uit Etterbeek wist alle inhaalpogingen van Vergne af te houden, zodat Di Grassi weer langzaam kon weglopen bij de kemphanen.

Pas twee ronden voor het einde was Vergne eindelijk snel genoeg om d’Ambrosio te passeren, die daar eigenlijk een fout maakte door fanatiek te blijven verdedigen. Als hij daar meteen rustig was gaan rijden had hij nog een handvol punten kunnen pakken, maar hij viel uiteindelijk helemaal stil en werd nog nipt als 13e gekwalificeerd. Nicolas Prost bewees nog maar eens dat hij alleen het uiterlijk van zijn vader geërfd heeft. De Fransman probeerde iets te wild Heidfeld te verschalken en tikte de Duitser eraf. Rosenquist en Mitch Evans konden zijn auto niet meer ontwijken en knalden er bovenop; een dubbele puntenfinish voor Mahindra in het putje. Prost ging wijd en ondanks zijn kreupele auto wist hij voor de Fransman de bocht uit te komen, waardoor hij voor Jaguar een vierde plaats eruit sleepte. Di Grassi kon niet meer bedreigd worden en pakte een onverwachte overwinning, voor Vergne en Bird.

Net niet dag voor Frijns

Robin Frijns had een dag van voor- en tegenspoed. Hij had geluk met de clash tussen Sarrazin en Di Grassi waar hij net aan de buitenkant zat, hij had geluk met het stilvallen van Turvey en de fouten die Felix da Costa maakte. Hij had helaas pech met zijn pitstop, die veel te goed was. De minimale pitstoptijd is namelijk nog steeds een minuut, en net Andretti, dat altijd te langzaam werkt, is nu te snel. Daardoor kon de Maastrichtenaar maar heel even genieten van zijn opmars van de 9e naar de 6e plaats, want hij kreeg een drivethrough en viel terug naar de staart van het veld. Door de crashes en het uitvallen van d’Ambrosio kwam hij nog akelig dicht in de buurt van punten en passeerde Buemi zelfs nog. Helaas was de afstand tot Gutierrez veel te groot, Frijns strandde als elfde.

Stand Formula E na vier races
1. S̩bastien Buemi Р76
2. Lucas di Grassi – 71
3. Nicolas Prost – 46
4. Jean-Éric Vergne – 40
5. Sam Bird – 33
6. Felix Rosenqvist – 20
7. Daniel Abt – 20
8. Nick Heidfeld – 17
9. Nelson Piquet Jr – 15
10. Oliver Turvey – 15

Daarmee zijn de races buiten Europa voorlopig afgesloten en krijgen we vier raceweekends in Europa, verdeeld over twee maanden. Eerstvolgende race is in Monaco op 13 mei. De race in Brussel is helaas van de baan en vervangen door een tweede race op het vliegveldcircuit Berlin Tempelhof in Juni.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!