Het Formula E seizoen komt net als vorig jaar tot een explosieve conclusie. In de straten van Montreal lijkt het kampioenschap na een lange dominantie van Renault e.DAMS ineens toch bij Abt Audi terecht te komen, want Lucas di Grassi won de eerste helft van de finale. Het leidde voor Sebastien Buemi tot een verprutste kwalificatie een rommelige eerste race en zelfs een diskwalificatie achteraf.

Het is een beetje de schuld van Buemi zelf dat hij in deze situatie zit. Hij moest de races in New York missen omdat hij in het WEC racete, dus zijn enige kansen waren
– genoeg punten meenemen uit de race in Berlin Tempelhof
– hopen dat Pierre Gasly als vervanger zich in de puntenstrijd kon mengen
– Zelf in Montreal goed rijden

In Berlijn had Buemi een gemixed weekend: hij won weliswaar de tweede race, maar werd gediskwalificeerd in race 1 wegens te lage bandenspanning. Gasly reed vervolgens een auto stuk in New York in een poging Jerome d’Ambrosio achter zich te houden en het ging in de aanloop van de race in Montreal vooral over opmerkingen die Buemi en Di Grassi elkaar naar het hoofd slingerden over hun clash vorig jaar in Battersea Park. De druk stond er vol op en bij Buemi knapte er dus iets in de kwalificatie. Het stratencircuit van Montreal is niet eens onaardig, maar om de snelheid uit de langste van de rechte stukken te halen heeft men een soort Bus Stop chicane gemaakt die eigenlijk iets te nauw is. Buemi verkeek er zich totaal op en reed zijn auto aan flenters.

Het gevolg was dat e.DAMS een enorme race tegen de klok moest vechten om onderdelen op tijd in Canada te krijgen, de tweede auto in elkaar te schroeven en net voor de autowissel halverwege klaar te zijn. Doordat er ook nog een batterijwissel gedaan moest worden op de tweede auto kreeg de Zwitser tevens een tijdstraf die hem naar de 12e plaats deed vallen na de kwalificatie, anders had hij naast Di Grassi op twee gestaan. De Braziliaan startte nu van pole met Stephane Sarrazin naast zich, die is ingestapt bij Techeeta en meteen sneller was dan nieuwe teamgenoot Jean Eric Vergne. Robin Frijns begon één plaats achter Buemi aan de race als 13e.

Traffic Jam

Di Grassi en Sarrazin hadden een normale start, maar daar achter werd het kermis. Rosenquist hield een beetje in, Vergne moest wijd gaan om de Jaguar van Caroll af te houden en daar achter moest iedereen nog harder op de rem. Buemi zat helaas verkeerd, kreeg links bezoek van Da Costa, rechts wurmde Frijns er zich met een tikje langs en weer links kwam Maro Engel ook nog even aankloppen. Al die tikjes achter elkaar zorgden dat Buemi’s stuur redelijk scheef kwam te staan, maar de auto liep zo snel dat de Zwitser evengoed zich weer naar voren kon werken vanaf de 17e plaats. Uiteindelijk reed hij als 10e rond toen Nick Heidfeld uit de race werd gereden door een veel te sterk verdedigende Loic Duval. Dat gaf een Full Course Yellow en iedereen kwam meteen binnen voor de autowissel.

Een applausje voor de DAMS technici, die het bouwpakket nog net op tijd in elkaar kregen, want zo kon Buemi ook het tweede deel vd race rijden. Hij kreeg echter bij het binnenkomen mot met Daniel Abt, die een tikkie langzamer reed dan 50 km/h (minimale pitsnelheid is 48 per uur) en Buemi even wat extra tellen afsnoepte. Die werd zo giftig dat hij liever een unsafe release riskeerde dan Abt voor laten en dat lukte ook, waarop de Duitser ‘even’ zijn pitlimiter vergat en vol achterin knalde. Ook na de hervatting stoomde Buemi weer door het veld heen, maar Abt bleef m behoorlijk hardnekkig schaduwen. Frijns bemoeide zich even niet met die strijd, hij liet beiden voorbij en concentreerde zich op de 10e plaats en één punt. Dat werden er twee toen Jose Maria Lopez iets teveel risico nam en de auto in de muur plantte. Ook hij had WEC verplichtingen en zal enigszins jaloers zijn geweest hoe Alex Lynn zijn auto op pole zette.

Meltdown

Buemi leek zijn woede als brandstof te gebruiken, want in dat tweede deel vloog de e.DAMS. Van negen klom de Zwitser op naar de vierde plaats: Turvey viel vanzelf weg door een late stop, Caroll en Evans haalde hij op eigen kracht in en Rosenquist landde in de muur, waardoor hij op jacht kon naar Sarrazin. In zijn haast maakte hij ook een paar fouten en bijna was Abt m nog voorbij gegaan na een lockup van Buemi. De Zwitser repareerde het weer, probeerde nog alles om Sarrazin van het podium af te krijgen, maar die gaf zich niet gewonnen. Buemi kwam zeer ontstemd als vierde binnen en zat in de auto al te tieren tegen eerst Sarrazin en daarna Da Costa: Die moet verdomme maar terug naar Portugal Na de race was Buemi nog niet klaar en zocht zowat iedereen die hem gehinderd of gegriefd zou hebben even op voor een Rant.

Je zou haast vergeten dat er ook nog een podium was. Di Grassi hield het ondanks de late SC vol tegenover Vergne en scoorde een broodnodige overwinning. Vergne en Sarrazin zetten beide Techeeta’s op het podium, en Abt kreeg dankzij de Groene Tafel de 4e plaats in de schoot geworpen, want Buemi werd als klap op de vuurpijl gediskwalificeerd omdat zijn auto te licht was (lees: er was een weging gemist omdat de auto zo kort voor de start klaar was). Daardoor schoof alles nog eens op en kreeg Frijns ook nog een 8e plek en 3 punten cadeau.

Stand voor de aanvang van de laatste race vanavond 21.30
1 Lucas di Grassi 175
2 Sébastien Buemi 157
3 Sam Bird 110
4 Felix Rosenqvist 106
5 Jean-Éric Vergne 92
6 Nicolas Prost 92
7 Nick Heidfeld 78
8 Daniel Abt 59
9 José María López 50
10 Nelson Piquet Jr. 33

Nog één race is er te rijden, 18 punten achterstand heeft Buemi nu. Hij zal minstens pole moeten pakken voor 3 punten, dan begint ie met 15 punten achterstand, maar dan moet hij winnen en Di Grassi mag maar maximaal zesde worden


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.