De overkoepelend autosportbond FIA heeft via Twitter en haar website uiteengezet waarom de Strategy Group eerder deze week bekendmaakte waarom de Halo gebruikt zal worden.

De cockpitbescherming moet met ingang van het seizoen 2018 zijn intrede maken, maar de meningen over het systeem zijn behoorlijk verdeeld. Onterecht volgens de FIA.

Gemotoriseerde sporten brengen nu eenmaal risico’s met zich mee, maar wij van de FIA proberen deze zo minimaal als mogelijk te houden en dat vereist goede research en technologische ontwikkelingen, zo begin de autosportbond.

Na incidenten met onder meer Jules Bianchi, Henry Surtees en Justin Wilson – deze drie overleden allen na aan het hoofd te zijn getroffen– heeft de FIA doen besluiten om een oplossing te bedenken voor frontale impact bij de cockpit. Naast de genoemde incidenten waren er ook een aantal ‘near misses‘, waarvan we niet willen weten hoe erg het fout had kunnen gaan

In tegenstelling tot het aeroscreen bleek de halo wel succesvol. Het centreert zich op drie significante risicotypen, namelijk wagen-aan-wagen contact, wagen-aan-omgeving contact en externe objecten. In wagen-aan-omgeving tests bleek dat de halo contact van de helm met muur en/of vangrail in veel gevallen hielp te voorkomen, waarbij vroegere incidenten als referentie werden gebruikt

Door de succesvolle tests die er met de halo werden uitgevoerd, gecombineerd met het feit dat men per 2018 een oplossing wil, is de halo de beste optie voor de cockpitbescherming. Het ontwerp van de halo wordt vanaf heden verder geëvalueerd., aldus de FIA.

Het complete stuk kun je hier lezen…


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!