Eerder kreeg het team van Renault gelijk nadat de Fransen driemaal een protest tegen Racing Point en haar RP20 hadden ingediend.

De FIA deed onderzoek en kwam tot de conclusie dat Racing Point aan de achterkant van de RP20 de brake ducts van Mercedes gebruikte. Juist dit onderdeel werd gekozen door Renault omdat het vorig jaar nog niet een onderdeel was dat door de teams zelf ontworpen moest zijn. Mercedes en Racing Point mochten vorig jaar dus de kennis met betrekking tot de brake ducts met elkaar uitwisselen.

De FIA stelde vervolgens dat het wel een ‘overtreding’ is van het sportieve reglement, maar niet van het technische reglement. De brake ducts voldoen aan de technische regels. De auto is dus niet illegaal. Daarom geen diskwalificatie.

Maar het sportieve reglement is wel geschonden. Daarom boetes en puntverlies. Dat kostte Racing Point een boete van 400.000 euro en 15 WK-puntenaftrek.

Maar het verhaal is daarmee niet afgedaan.

De overige teams zijn van mening dat de straf voor Racing Point te laag is en dat het bovendien niet juist is dat het team de brake ducts mag blijven gebruiken. Renault, McLaren, Ferrari en Williams hebben dan ook officieel hun intentie uitgesproken om in beroep te gaan tegen de uitgedeelde straf.

Ook Racing Point zelf heeft aangegeven dat het zich niet neerlegt bij de uitspraak. De renstal is namelijk van mening dat het zich wel degelijk aan de regels heeft gehouden, aangezien het de data van Mercedes ontvangen heeft vóór de reglementswijziging in 2020, toen het kopiëren van de brake ducts nog legaal was.

Bij Racing Point zelf zijn ze zich van geen kwaad bewust. Immers hebben ze in het verleden ook Red Bull Racing gekopiëerd, zo stelt teambaas Otmar Szafnauer:

We hebben de Red Bull in het verleden ook gekopieerd. De Mercedes versnellingsbak leende zich echter niet voor wat we probeerden te doen. We waren aan de achterkant beperkt qua aerodynamische ontwikkeling. Dit jaar hebben we de tijd kunnen nemen om de achterkant aan te pakken. Ik denk dat we nu een aantal van de problemen hebben kunnen oplossen. We kopiëren alleen binnen de regels, zien wat ze doen, maken foto’s. Dan proberen we het te begrijpen en voeren we zelf tests uit in de windtunnel.

Voor wat de politiek in de sport betreft, is deze nu weer ‘op niveau‘…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!