Je kan een hoop van Ferrari zeggen, maar ze geven niet zomaar op. Ondanks een jaar waarin ze nimmer de snelste bolide hadden, blijft het team volharden in het gebruik van hun zogenaamde pull-rod systeem, zo heeft technisch bevelhebber Pat Fry bekend gemaakt.

Vorig jaar krabde het F1-minnende deel van de wereld twijfelachtig op het hoofd toen de Italianen ineens met het concept op de proppen kwam. De racerij had immers radicaal afscheid genomen van de trekstang voor de voorwielophanging sinds het team van Minardi meer dan tien jaar eerder zijn rondjes had gereden op gepaste achterstand van de rest van het veld, overigens stomtoevallig in de capabele handen van niemand minder dan huidig Ferrari-kopman Fernando Alonso.

Brabham’s ontwerpkunstenaar Gordon Murray was ooit in de jaren ’70 het brein achter de pull-rod geweest. De Zuid-Afrikaan zag de aerodynamische voordelen van een voorwielophanging met een trekstang, doordat het zwaartepunt van de ophanging lager kwam te liggen. Ergens in de jaren ’90 werden de neuzen echter omhoog gehaald en paste het er allemaal niet meer zo lekker in. Na de laatste stuiptrekking van Minardi in 2001, besloot de wereld dat duwstangen de toekomst hadden en werden de trekstangen massaal afgeschreven en in de kast gedonderd.

Tot vorig seizoen dus. Al had ook Ferrari aanvankelijk zo zijn bedenkingen. Toen we er voor het eerst over hadden, zegt Fry, noemden we het idee zelf ook crazy! Maar toen we alle voor- en nadelen op een rijtje gingen zetten bleek het allemaal zo gek nog niet. In 2013 zullen we dus andermaal een Ferrari zien met de pull-rod. Onze voorwielophanging was vorig jaar ons probleem ook niet. Je hebt een klein aerodynamisch voordeel en de aanvankelijke problemen hebben we opgelost. Fry verklapt een visuele wijziging: We hebben het verder ontwikkeld en het ziet er nu anders uit.

De ontwerper is vol vertrouwen over de pull-rod. Sterker, hij meent dat het the way to go is: Ik zal niet vreemd opkijken als anderen ons voorbeeld snel zullen volgen. Gordon Murray zal trots zijn dat zijn inmiddels veertig jaar oude idee weer afgestoft is.