Het Italiaanse gerecht is er van overtuigd dat Toyota niet enkel over informatie die door Ferrari werd verzameld beschikt, maar dat het team deze informatie ook gebruikt. Eerder deze week meldden we al dat twee ex-werknemers van Ferrari voor de rechter moeten verschijnen voor industri�le spionage. Nu lijkt het erop dat het Italiaanse gerecht zijn aandacht meer en meer naar Toyota verschuift.

De procureur die de zaak behandelt, Siegmar Raupach, zei tegen Gazetta dello Sport dat Toyota over gegevens van Ferrari beschikt.

“We hebben een nieuwe huiszoeking verricht op verzoek van het gerecht van Modena. Twee Italiaanse agenten die door Ferrari werden opgeleid hebben software van het team terug gevonden op Toyota’s computers.

“Er is een groot aantal gegevens van Ferrari terug gevonden in de windtunnel software van Toyota.”

 

Volgens Raupach wil Toyota de gegevens in kwestie ook niet vrijgeven omdat hun gegevens momenteel tussen die van Ferrari vermengd zitten. Het team argumenteert dat Maranello wel eens voordeel zou kunnen halen uit een mogelijke vrijgave.

Volgens Toyota wil het team wel meewerken en staan er zeer veel onjuistheden in het artikel. De mensen uit Keulen stuurden een persbericht de wereld in waar het volgende te lezen valt:

“Er staan enkele dingen in het artikel die halve waarheden en onjuistheden bevatten. Deze scheppen een niet correcte indruk van de ware feiten achter de situatie.”

“We kunnen bijvoorbeeld meedelen dat we onze volle steun hebben verleend aan de onderzoekers toen ze onze faciliteiten bezochten. Alle gevraagde hulp werd verleend en er werden uit vrije wil kopie�n van documenten en materiaal meegegeven. Tot nu toe hebben we geen verder verzoek om medewerking ontvangen van de Duitse autoriteiten.”

Maar! Enkele bronnen binnen Toyota spraken tegen de Formule1 website “Pitpass” dezelfde taal als de onderzoeksrechter. Volgens hen hebben sommige mensen gewerkt met blauwdrukken die voorzien waren van het beroemde “steigerende paard” van Ferrari. Verder werden tijdens vergaderingen van het kaderpersoneel documenten van Ferrari besproken. Toyota zou ook een interne e-mail hebben rondgestuurd waar werknemers werd gevraagd om alle Ferrari documenten te vernietigen. Pitpass zou deze mail gelezen hebben.

Nogmaals de in de bovenstaande paragraaf vermelde beschuldigingen zijn niet bevestigd, en kunnen dus niet waar zijn. Maar de website geniet toch een degelijke reputatie.
Het zou mogelijk wel verklaren waarom de TF103 – Toyota’s F1 bolide van het jaar 2003 – zo veel leek op de F2002 van Ferrari.

Toyota is trouwens niet vies van wat vals spelen, het WRC team werd in 1995 uit het kampioenschap gesmeten en kreeg een verbod om deel te nemen aan het volgende omdat het de regels niet naleefde.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter