Elke dag van de GP van China lichten we even de situatie van Tibet toe. Dit kleine land werd in 1950 door China ingenomen en dagelijks worden er mensenrechten geschonden door de Chinese bezetters. Op het eind van elk artikel staan enkele links naar andere sites en projecten over Tibet.

De menselijke kost
Vergeldingen voor de opstand van 1959 hebben 87.000 mensen het leven gekost. Dat cijfer komt van de Chinese overheid, volgens Tibetaanse vluchtelingen ligt een realistischer cijfer rond de 430.000. Hierbij tellen ze de opstand zelf en de 15 jarige guerrilla oorlog mee.

Er wordt geschat dat 1.2 miljoen Tibetanen door de Chinese overheid vermoord zijn sinds 1950.

Een internationale commissie van juristen concludeerde in 1959 en 1960 dat de Chinese overheid in Tibet een genocide aan het plegen was.

Volgens verbannelingen vonden 260.000 mensen de dood in Chinese gevangenissen en werkkampen in de periode tussen 1950 en 1984.

Tot vijf maal toe zijn er ongewapende demonstranten zonder waarschuwing neergeschoten door de Chinese politie. Amnesty International geloofd dat op z�n minst 200 burgers vermoord zijn tijdens die demonstraties tussen 1987 en 1989. Er zijn ook gevallen bekend waarbij gevangenen zonder reden ge�xecuteerd werden.

Sinds 1987 worden 3000 mensen vastgehouden omwille van politieke redenen. Deze zijn onder andere: het schrijven van brieven, het verdelen van folders en het praten met buitenlanders over de politieke situatie van het land.

Het aantal gevangenen in de hoofdgevangenis van Lhasa is verdubbeld in de periode tussen 1990 en 1994. De meerderheid van de gevangenen zijn monniken. Een politieke gevangene moet gemiddeld zes en een half jaar vastzitten.

Er zijn gedetailleerde berichten over hoe de Chinese overhead een foltercampagne hield tegen Tibetaanse dissidenten tussen maart 1989 en mei 1990. Er worden nog regelmatig mensen gefolterd in Tibetaanse gevangenissen. De cellen zijn in een verschrikkelijke staat, gevangen krijgen onvoldoende te eten, zijn verboden te praten, worden regelmatig van de buitenwereld afgesneden en krijgen vaak onvoldoende medische verzorging.

Slagen en folteringen met elektrische batons zijn schering en inslag. Er zijn al doden gevallen door het toepassen van die praktijken. In 1992 kocht Palden Gyatso, een monnik die door de Chinese overheid gefolterd werd, zijn bewakers om zodat ze hem de middelen die ze gebruikte om hem te folteren zouden geven. Deze wapens werden uit Tibet gesmokkeld en in 1994 en 1995 in het westen ten toon gesteld.

De Chinese overheid weigert om onafhankelijke waarnemers toe te laten op de processen. Gevangenisstraffen worden regelmatig al vast gelegd voor het proces van start gaat, en minder dan 2% van de zaken in China worden gewonnen door de verdediging.

Free Tibet Campaign
Tibet�s government in exile
Wat jij kan doen

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter