Matthieu Vaxivière komt sterker terug uit zijn uitval in de eerste bocht in Monaco. De Fransman won zaterdag de eerste race in het World Series by Renault weekend in Spa Franchorchamps. Nyck de Vries en Meindert van Buuren kenden een moeilijke race en Beitske Visser startte zelfs helemaal niet.

Soms kun je als hobbyjournalist een keer geluk hebben. Net voor de kwalificatie van de F3.5 begon streek er een rij achter mij op de tribune een schare Friezen neer die Nyck de Vries kwamen aanmoedigen. We raakten gaandeweg aan de praat, blijkt het merendeel goede vrienden van de Mclaren-junior te zijn. En voor je weet wordt je als “kenner” mee op sleeptouw genomen. Was wel leuk om te zien hoe verbaasd Nyck reageerde toen hij door de paddock fietste en ineens zijn maten hem bovenaf luidruchtig begroeten. Bij de pitwalk hadden de heren nog een professionele fotobomb-actie met een groot spandoek achter De Vries bij een interview (hij heeft zijn auto Ank(i)e genoemd, vandaar de naam op het doek)

De kwalificatie leek zo goed te verlopen voor De Vries. Een halve minuut voor de klok afliep stond hij nog 2e, maar snelle laatste ronden van onder andere Visser, Nicolas Latifi en Oliver Rowland lieten hem naar zes tuimelen. De setup met low-downforce wing lijkt duidelijk nog een probleem te zijn voor De Vries en zijn engineers.

Het tegenovergesteld geldt voor Visser, die scoorde verrassend de 2e plaats achter polesetter Vaxivière, maar de AVF-auto kwam niet door de keuring wegens onregelmatigheden met de bodemplaat, waardoor ze werd gediskwalificeerd. De Vries kon op vijf zou starten. Meindert van Buuren zette een tiende tijd, maar zijn crash met Bruno Bonifiacio in Monaco leverde hem een laatste startplek op. De sessie werd trouwens ontsierd door meerdere rode vlaggen. Eerst landde Egor Orudzhev onzacht in de banden bij Les Combes, daarna reed Tom Dillmann zijn neus stuk boven aan Kemmel Straight.

AVF had helemaal een rotweekend toen tijdens de startprocedure voor de eerste race de auto van Alfonso Celis afsloeg en het veld nog eens rondmoest voor ze op gang ‘geschoten’ werden. Latifi had de beste start en kwam voor Vaxivière La Source uit. De Vries leek niet zo’n beste start te hebben, maar in de eerste bocht pakte hij mooi de vierde plek over van Rowland.

Net als het jaar daarvoor was Pietro Fantin echter spelbreker. De Draco-rijder slaagde in 2014 in zijn missie om twee keer zijn auto in de bandenmuur te parkeren en kreeg dat opnieuw voor elkaar in de eerste ronde in Bruxelles. Opgeteld bij zijn crash van vrijdag in de trainingen heeft de “Depannage” aardig wat klandizie aan de Braziliaan. Tegelijk met hem ging ook Roberto Mehri kort van de baan na een tik van Aurelién Panis. De safetycar moest echter de baan op zodat Fantin’s wrak kon worden opgeruimd.

Na de herstart liep Vaxivière met rasse schreden in op Latifi en slipstreamde er na een paar ronden voorbij. Ook Jazeman Jaafar kreeg dat in Kemmel voor elkaar, maar toen Dean Stoneman voor Les Combes ook nog wilde profiteren kwamen drie auto te snel aanrijden op de bocht en moest Latifi een stukje afsnijden om geen klapper te maken. De Canadees kwam als tweede de baan weer op, maar een foutje in Bus Stop en een passeeractie van Stoneman in La Source lieten hem weer naar vier terugvallen.

Voor De Vries liep het een heel stuk minder. Hij had zich even daarvoor flink verremd in Bus Stop en werd ineens door vier man gepasseerd. De Fries kreeg bovendien een flatspot in zijn band en moest het met een DAMS-auto in onbalans zien uit te zingen, wat tot een negende plaats in de rangschikking leidde. Ach twee punten verdedigd merkte iemand na de race op. Nyck’s vader Hendrik Jan de Vries was het daar niet zo mee eens Ik heb liever dat hij die fout niet had gemaakt waardoor ie 10 punten weggooit. Opbeurende boodschap aan het eind van een lange werkdag is dan ook van Gerry Rafferty: “Get it right the next time”

Vaxivière maakte het allemaal niet uit, de Fransman reed vijf tellen weg van zijn achtervolgers en boekte de tweede overwinning van het seizoen. Jaafar kwam als tweede binnen en Stoneman kwam als derde op het podium. Meindert van Buuren kwam in de eerste bocht in aanraking met Sean Gelael en moest met een lekke band de pits opzoeken, waarna hij net buiten de punten strandde. Roberto Mehri, die begin dit jaar nog hardop van de titel droomde, lijkt nog steeds in een “nacht-mehri” te leven, De Spaanse F1-rijder voor Manor staat na alweer een puntloos weekend slechts 16e met 2pt.

Stand na vier races

1 	Jazeman Jaafar	        67
2 	Matthieu Vaxivière	62
3 	Oliver Rowland 	        58
4 	Dean Stoneman 	        48
5 	Tom Dillmann	        35
6 	Nyck de Vries 	        26
7 	Tio Ellinas	        18
8 	Pietro Fantin	        18
9 	Meindert van Buuren 	18
10 	Nicholas Latifi 	16

Supportklassen

Ook in het voor en naprogramma was nog wel het een en ander te beleven. In de Renault 2.0 Eurocup had Ben Barnicoat de pole gepakt, maar ook hij kreeg een straf (voor een botsing in Aragon) en moest de pole aan Jake Hughes laten. De beste start was voor de Japanner Ukyo Sasahara, die Hughes voorbijstak en de Brit de rest van de race achter zich hield. Voor Jack Aitken, als derde gestart, dienden zich ongeveer dezelfde problemen aan als bij De Vries. Hij remde een flatspot in de band en moest door de almaar toenemende vibraties en lockups uitvallen. De laatste podiumplaat ging daarmee naar Antoine Hubert.

In de eerste Renault Sport Trophy race scoorde het Italiaanse team Oregon een 1-2. David Fumanelli en Danilo Capitano reden de #8 Oregon in een uur naar de winst, voor de #6 Oregon van Luciano Bacheta en Nicola Nalio. Richard Gonda had in de #2 ART Junior nog de pole gereden, maar na een langzamere pitstop viel teamgenoot Andrea Pizzitola terug naar 3. De race werd tevens ontsierd door lekke banden. Onder andere beide V8 Racing auto’s van Nicky Pastorelli en Roy Geerts kregen daarmee te maken en vielen buiten de punten.

De Klapperrrr van de Week werd gefabriceerd in de gecombineerde Clio Cup France/Benelux. “Even die start kijken, daar gebeurt altijd wat” zeg ik nog. En tijdens de start in het middenveld veranderen twee kleine incidenten in een grote startcrash waar vele auto’s schade opliepen en zes man onmiddellijk waren uitgeschakeld. Niels Langeveld won de race die nog een safetycar onderbreking kende voor een zware crash in Blanchimont. De Fransen Nicolas Milan en Xavier Founeau completeerden het podium.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!