Zonder te winnen heeft Lando Norris de leiding in de F2 behouden. Op het circuit van Barcelona werd de Britse Mclaren junior twee keer derde. Nyck de Vries combineerde na Baku opnieuw een goed met een slecht optreden door in de main race op het podium te eindigen en in de sprintrace al vroeg uit te vallen.


© fiaformula2.com

Voor zover er al sprake mocht zijn van een strijd tussen Norris en De Vries om een F1-stoeltje bij Mclaren (teamleider Zak Brown ontkent het namelijk), dan lijkt het momentum op dit moment bij Norris te liggen. Na zijn dominante weekend in Bahrein had de Brit zo zijn problemen in Baku, maar ondanks een afgeslagen auto bij de mainrace start klauwde hij zich terug omhoog naar plaats 6, in de sprintrace pakte hij een vierde plaats. Het grote geluk voor Norris was dat de concurrentie allemaal punten morste. Alex Albon won wel de main race, maar liet de auto afslaan in de sprintrace, George Russell leek op koers om de mainrace te winnen, maar werd door een te gretige De Vries bijna van de baan geveegd en viel buiten de punten. Beiden revancheerden zich dan wel met plaats 1 en 2 in de sprintrace en hadden beide geluk dat Sergio Cette Camara werd gediskwalificeerd.

Herrie in de Virtuele keuken, deel 1

Voorafgaand aan de races in Barcelona deed de organisatie de mededeling dat de F2 auto’s een nieuwe engine mapping hadden gekregen om de koppelingsproblemen tegen te gaan waar diverse coureurs mee waren geconfronteerd: o.a. Albon, Norris en Jack Aitken leken in de eerste twee weekends bijzonder veel moeite ermee te hebben. Albon liet meteen zijn snelheid zien door de auto pole te zetten, voor De Vries, Luca Ghiotto en George Russell. Beide Carlins stelden enigszins teleur: Lando Norris leek een probleem met bocht 9 te hebben, want hij ging er meermaals wijd en zette uiteindelijk maar een achtste tijd, Cette Camara kreeg met electrische problemen te maken en kwam op een 14e tijd uit, Artem Markelov had het nog zwaarder, de Rus kwam niet verder dan de 19e plek.

Bij de start liet Albon de auto niet afslaan, maar hij kwam ook niet goed weg, waardoor ineens Russell van vier naar twee sprong. De Vries hield even de eerste plaats vast, maar toen spinde Maxi Gunther en kwam er een VSC-situatie om zijn auto te ruimen. Na vier ronden wachten ging de race verder en kon Russell bij De Vries aansluiten, om hem in ronde 7 te passeren. Het begon langzaam een beetje te regenen, waardoor de baan listiger werd en er drie afzonderlijke VSC-s werden uitgeroepen voor o.a. Ralf Boschung en Roberto Mehri (botsing) en Arjun Maini (spin). In zon langzame fase ging Russell drinkfles lekken, die hij vervolgens weggooide
De Vries was inmiddels weggevallen naar drie achter Albon, maar had goed zijn banden gespaard en kon de Britse Thai weer voorbij.

Hij reed vervolgens het gat naar Russell dicht en ging ongeveer tegelijk met De Brit de pits in. Na de stops drong de Fries een paar keer aan, maar een nieuwe VSC voor een crash tussen Louis Deletraz en Sean Gelael liet nog maar twee rondjes in de race over voor de tijdslimiet werd overschreden. De Vries probeerde wel een ultieme actie in de voorlaatste ronde, maar hij ging zelf wijd zodat Russell hem kon counteren. Daarna moest de Vries zich concentreren op het verdedigen tegen Norris, die na een goede race op podiumkoers was. Russell pakte de zege, De Vries werd tweede en Norris 3e. Na de race mocht Russell zich wel nog even bij de stewards melden over het weggooien van zijn lekkende drinkfles, wat hem wel 3000 euro boete, maar geen punten kostte.

Herrie in de Virtuele Keuken, deel 2

In de sprintrace mocht Markelov van pole vertrekken, maar hij kwam opnieuw niet goed weg en zag Aitken, Cette Camara en Ghiotto voorbij stormen naar de leiding. Aitken had tot dan toe elke race problemen met de koppeling gehad, maar nu liep alles prima en ging hij er als een Haas vandoor. De Vries had een goede start, maar zat klem achter Markelov en toen hij er iets te gehaast langs wilde ging de Fries door de grindbak. In zijn jacht naar voren tikte hij ook nog eens Roy Nissany aan en liet de auto afslaan, waardoor het helemaal klaar was. Na de VSC was Aitken ineens 11 seconden los van iedereen (waren er nog vijf toen de Vries spinde, dus zo gek zijn Vettels opmerkingen over de VSC – Delta tijden niet). Het werd echter een open koers nadat de Japanners Nirei Fukuzumi en Tadasuke Makino op elkaar klapten en de Halo voor het eerst nuttig werk te doen kreeg, want de Arden auto klapte boven op de Russian TIME van Makino

De safetycar kwam eruit en Aitken kon weer opnieuw beginnen. De Britse Koreaan ging even wijd in bocht 5, maar liep weer weg en kreeg opnieuw een beetje hulp van de VSC, die werd uitgeroepen vanwege de stilgevallen auto van Cette Camara. Norris zat op dat moment al 3e achter Albon, maar terwijl de Thai al accelereerde had Norris nog een paar tellen de “slow down” melding. Albon kon aldus weglopen, maar was niet dichtbij genoeg om Aitken nog een keer te bedreigen, die na een rottige start van zijn seizoen nu de eerste overwinning mocht noteren, Albon werd 2e en kreeg tevens te horen dat hij bij DAMS het seizoen mag afmaken. Norris werd wederom derde en pakt weer een sloot punten voorsprong mee.

Stand F2 na drie raceweekends
1 Lando Norris 80
2 Alexander Albon 67
3 George Russell 62
4 Nyck de Vries 46
5 Sérgio Sette Câmara 46
6 Jack Aitken 43
7 Artem Markelov 36
8 Luca Ghiotto 22
9 Nicholas Latifi 21
10 Antonio Fuoco 20

Norris bewijst dat de methode Pironi (consistentie als hoeksteen) soms net zo goed werkt als de methode Senna (alles domineren) en heeft nu 13pt voorsprong op Albon. Russell is naar drie opgeklommen, de Vries staat gelijk met Cette Camara op vier met Aitken in zijn nek en bijna de helft minder punten dan Norris. Over twee weken wacht de lastige race in Monaco, met zijn aparte kwalificatie in twee groepen en de soms gekke resultaten door virtuele safetycars. Vorig jaar deed Nyck het hier uitstekend, we hopen erop dat hij dit jaar ook goed voor de dag komt in het prinsdom.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!