DAMS is er in geslaagd een dubbel podium te halen in de F2 sprintrace in Spanje, maar niet zoals ze hadden gewild. Nicolas Latifi leek de race met overmacht te gaan winnen, maar moest door een fout de zege aan Nobu Matsushita laten. Nyck de Vries had een race om te vergeten, hij crashte al in de eerste ronde.


© fiaformula2.com

Artem Markelov mocht de sprintrace van pole beginnen, maar hij verknoeide zijn start en werd opgeslokt door de meute. Latifi had vanaf drie een raketstart en liep zo hard weg in de eerste meters dat zelfs de commentatoren zich even afvroegen of hij niet te vroeg was vertrokken. Achter hem een flink gewoel in de eerste ronde waar De Vries en Antonio Fuoco met elkaar in botsing kwamen. Vanuit de onboard van Canamasas leek het alsof De Vries de binnenste kerbs raakte en vervolgens tegen Fuoco aanknalde. Beide auto’s spinden en moesten worden geborgen. Safety Car!

Geen grip op de zaken

Na de bergingswerken kon Latifi de draad weer oppakken en de Canadees reed snel weg bij Malja, die een oud kwaaltje van Racing Engineering moest vaststellen. De auto van de Zweed was snel, maar ging ook sneller door zijn banden heen dan de concurrentie, waardoor Matushita na eerst Luca Ghiotto te hebben verschalkt snel kon inlopen. Ghiotto verloor zelfs zoveel tempo dat zijn team in paniek probeerde hem binnen te roepen, maar de Italiaan reageerde met een verontwaardigd Waarom dan!? en bleef gewoon buiten, al viel hij wel terug van drie naar zes.

Matsushita was inmiddels Malja voorbij en terwijl die zich op falende banden tegen Oliver Rowland moest verdedigen, kreeg de Japanner totaal onverwacht een kans op de zege aangereikt. Latifi ging in ronde 22 te ver in bocht 5 en gleed van de baan af. De Canadees kwam nog weg uit de grindbak, maar moest toezien hoe Matsushita hem voor ging en ook teamgenoot Rowland was er na enig aandringen in de hairpin voorbij. De Japanner stond de leiding niet meer af en scoorde een onverwachtse overwinning voor ART, de DAMS auto’s van Rowland en Latifi kwamen als 2e en 3e binnen.

Achter hen was Charles Leclerc al de halve race in gevecht met Alex Albon. De Britse Thai slaagde er lang in de Monegask af te weren, maar moest met bandenslijtage toch capituleren in de laatste ronden. Ook Malja moest er daarna nog aan geloven zodat Leclerc de race als vierde afsloot. Jordan King knokte zich in de laatste ronden nog naar plaats vijf, Sergio Sette Camara kwam niet in het stuk voor na een aanvaring met Johnny Ceccotto die hem letterlijk van de baan drukte. Markelov deed nog wel zijn best een punt te pakken na zijn mislukte start, maar hij kwam in de laatste ronden niet meer voorbij Albon.

Stand na twee raceweekends
1 Charles Leclerc 73
2 Oliver Rowland 47
3 Luca Ghiotto 38
4 Artem Markelov 34
5 Nobuharu Matsushita 31
6 Nicholas Latifi 28
7 Jordan King 26
8 Alexander Albon 21
9 Norman Nato 18
10 Gustav Malja 10

Het volgende raceweekend is over twee weken in Monaco, thuis-GP voor WK-leider Leclerc, die nu flink voorstaat op nummer 2 Rowland. In het prinsdom zijn de straten zo smal dat er in twee groepen gekwalificeerd wordt, benieuwd hoe Prema met dit wiskunde vraagstuk omgaat.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!