Het tweede raceweekend op de Red Bull Ring leverde gelijk ook twee nieuwe winnaars op in de Formule 2. Prema slaagde erin de race op een kletsnatte zaterdag na zich toe te trekken, maar zag op een stralende zondagmorgen beide auto’s uitvallen. Over gemengde gevoelens gesproken…

Foto: FIA Formula 2 Twitter

Race 1:

Voor Carlin begon het raceweekend positief, wat ook wel nodig was na een puntloos weekend begin juli. Yuki Tsunoda was zowel in de trainingen als in de kwalificatie de snelste en pakte met 1:14.803 de pole, 0.03sec voor Guan You Zhou en 0.08 sec voor Callum Ilott. Ook Luca Ghiotto liet zich met een vierde startplek weer een beetje voorin zien. De MP auto’s van Felipe Drugovich en Nobu Matsushita kwamen niet verder dan de 10e en 14e startplek.

Vanwege de nog natte baan gekozen voor een rollende start achter de safetycar, waarna Tsunoda langzaam van het veld kon wegrijden. Achter hem waren het Robert Shwartzman en Christian Lundgaard die de show maakten. In de nattere eerste rondes was de Deen een van de weinigen die veel terrein goedmaakten, maar toen het langzaam aan iets droger werd, kwam de Rus meedoen. Lundgaard kreeg bovendien ook problemen in de pits en ging even van de baan in de tweede helft, waardoor hij uiteindelijk als zesde finishte.

Shwartzman zette door en klom langzaam richting de derde plek achter Zhou en Tsunoda. De Japanner had vooraan vrij zicht en ruim baan, maar helaas werkte zijn radio niet. Toen zijn team hem binnen wilde halen miste hij dus de aanwijzingen, ook een pitboard leek even niet te helpen. Drie ronden te laat kwam Tsunoda alsnog binnen en na een trage stop viel hij tot achter Zhou en Ilott terug. Shwartzman was inmiddels naar de leiding gekomen en probeerde zoveel mogelijk marge naar Tsunoda op te bouwen. Die liet zich inderdaad niet kennen, haalde beide Uni Virtuosi auto’s in en kwam uiteindelijk tot 1,4 sec van Shwartzman, helaas niet genoeg. De Rus pakte een emotionele overwinning in de regen (hij is zijn vader een paar maanden geleden verloren aan het Coronavirus), Tsunoda werd 2e, en Zhou werd nipt voor Mick Schumacher als derde afgevlagd.

Race 2:

In Race 2 op zondagmorgen was het droog en zonnig, en mocht ex RBR talent Dan Ticktum de race van pole beginnen, met achter hem de ART auto’s van Marcus Armstrong en Lundgaard. De Deen had een prima start en schoof meteen door naar plek 2, terwijl achter hem Shwartzman zichzelf met een spin in bocht 1 uitschakelde. De motor sloeg af en na een paar honderd meter was de Russische winnaar van zaterdag al klaar.

Na de SC en herstart liet Lundgaard er geen gras over groeien en pakte de leiding over in ronde 4. Ticktum probeerde wel even terug te vechten maar moest de ART langzaam laten gaan. Achter hen ook pech voor Tsunoda, op wiens auto de koppeling het opgaf waardoor hij moest opgeven. Niet lang daarna viel ook Schumacher uit toen de brandblusser in zijn auto afging. Volgens hemzelf was een stukje rubber van een band opgespat en tegen een noodschakelaartje gespat Zoiets gebeurt één keer in de tien jaar, en nu gebeurt het mij dus. Rob Kamphues riep in de studio nog heel optimistisch of de Duitser dan niet door had moeten rijden, maar behalve dat de electronica er niet zo goed tegenkan als blusschuim in een auto rondspuit, is het ook verboden om zo rond te rijden, dus dan zou Mick gediskwalificeerd zijn. Dubbele uitvalbeurt dus voor Prema

Vooraan was Lundgaard intussen een beetje in de war. Hij zat Roy Nissany op de hielen die na een spin een stop had gemaakt voor nieuwe banden en kon de Israeli maar niet bijhalen. Zijn vrees dat hij slechts tweede lag werd snel weggewuifd door de pitmuur. De Deen reed de race daarna vrij rustig uit en kwam met 2 tellen voorsprong op Ticktum binnen. Teamgenoot Armstrong werd als derde afgevlagd op 7 sec. Zhou en Ilott sprokkelden opnieuw punten als derde en vierde. Drugovich en Matsushita bleven ook op zondag in de middenmoot steken.

Stand na 2 raceweekends
1. Robert Shwartzman – 48
2. Christian Lundgaard – 43
3. Callum Ilott – 43
4. Dan Ticktum – 36
5. Marcus Armstrong – 34
6. Guanyu Zhou – 27
7. Yuki Tsunoda – 24
8. Felipe Drugovich – 21
9. Louis Del̩traz Р18
10. Mick Schumacher – 14

Ondanks zijn miserabele zondag kan Shwartzman als leider richting Hongarije vertrekken, 5 punten voorsprong op Lundgaard. Ilott, Ticktum en Armstrong staan binnen schootsafstand en ook Zhou krabbelt overeind. Voor Schumacher gaat het na één goede featurerace, een kritieke misser in het openingsweekend en twee keer pech wel een toer worden om zijn teamgenoot nog in te halen. Maar zoals we wel vaker hebben gezien, het ene weekend lijkt alles verloren in de Formule2 , en het volgende weekend staat alles weer op zijn kop. Volgende week is het volgende raceweekend op de Hungaroring, tenminste, als de karavaan het land in mag.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

Leave a Reply

Your email address will not be published.