Het gaat weer crescendo met Nyck de Vries. De Nederlandse ART coureur haalde in Spanje al een overwinning en een vijfde plaats op, in Monaco zette hij die trend mooi verder met een overwinning in de main race, terwijl zijn concurrenten Luca Ghiotto en Nicolas Latifi wat steken lieten vallen. Maar waar komt die Duitse vlag op zijn overall ineens vandaan?


© fia formula 2

Nee, wees gerust. Nyck is niet ineens a la Team Sunweb in het wielrennen van licentie gewisseld. In Baku is zijn raceoverall zoekgeraakt, zodat hij er een van teamgenoot en Formule 3 rijder David Beckmann moest lenen. Het brengt blijkbaar geluk, want De Vries bleek in Spanje een opgaande lijn te pakken te hebben. Hoewel de Fries inmiddels niet meer aan Mclaren gelieerd is, kwam de Telegraaf vervolgens met een verhaal dat hij simulatorwerk voor Mercedes doet. De Vries zelf bevestigde noch ontkende het, maar Mercedes zelf verklaarde dat De Vries inderdaad deel uitmaakt van hun simulatorcoureurs.

Roadblock Racing

In Monaco viel één wijziging in het veld te noteren. Jordan King deed mee aan de Indy500 en dus werd Artem Markelov door MP Motorsport teruggehaald voor één raceweekend tussen zijn optredens in de Super Formula door. De Vries lag het hele weekend al aan kop in de tijden en claimde in de kwalificatie de pole met 0.8 seconden op Ferrari Junioren Callum Illot (2e) en Mick Schumacher (4e). Luca Ghiotto wurmde er zich op het laatste nog tussen als derde.

Lang kon Illot niet van zijn tweede plaats genieten. Hij kreeg problemen tijdens de start en terwijl de rest van het veld een tweede formatieronde reed, werd hij de pits in geduwd. Uitgevallen zonder een meter te hebben gereden. De Vries liet zich er niet door van de wijs brengen en pakte de leiding bij de start met Ghiotto en Sergio Sette Camara er vlak achter. Hij wist langzaam bij de rest weg te rijden tot Schumacher zijn leiding teniet deed. De Duitser was na een vroege stop weer op weg terug naar voren toen hij Tatiana Calderon aantikte in Rascasse en beide auto’s de baan blokkeerden voor de rest. Rode Vlag!


© fia formula 2

De herstart volgde na de opruimwerkzaamheden en opnieuw kon De Vries een gaatje slaan richting Ghiotto. Bovendien had de Fries een beetje geluk; de stewards maakten een klein foutje omdat ze de auto’s die vroeg waren gestopt en achter Calderon en Schumacher vast hadden gezeten een ronde achterstand hadden gegeven op de wagens die niet waren gestopt maar wel verse banden konden pakken in de rode vlag situatie. Zo was er niet al te veel gevaar dat een “Markelov-trucje”nog roet in het eten kon gooien. Extra lekker voor De Vries was dat zowel Nicolas Latifi als Jack Aitken tegen een puntloze race aanhikten. De Canadees had het met Sean Gelael aan de stok gekregen, de Britse Koreaan was met rijdende chicane Mahaveer Raghunatan in de clinch gegaan.

Een tweede SC moest de baan op omdat ook Juan Manuel Correa de auto bij het zwembad in de muur had gereden. Na die opruimwerkzaamheden was het van hetzelfde laken een pak. De Vries reed weg, Ghiotto op een kleine achterstand 2e. En dat bleef zo tot na de finish, waarmee De Vries 25 belangrijke punten scoort. Ghiotto mocht zich na de race bij de Groene Tafel melden, want zijn auto werd illegaal verklaard omdat de rackstops van zijn stuurwiel te ver waren afgesleten. Klachten van UNI Virtosi dat dit tijdens de race was opgetreden werd niet gehoord. Ghiotto werd uit de uitslag geschrapt en Nobu Matushita erfde plaats 2, voor Sette Camara.

Fotofinish in de sprintrace

Door alle verschuivingen kreeg Antoine Hubert de pole voor de sprintrace cadeau. Artem Markelov startte achter hem en werd meteen verschalkt door Guang Yu Zhou, al ging dat niet vlekkeloos gezien de krassen op de neus van de MP auto. Hubert had maar een kleine voorsprong op de twee die bovendien gezelschap kregen van Louis Deletraz, maar het grootste gevaar kwam eigenlijk van twee SC restarts. In beide bewees Ghiotto opnieuw dat hij de snelheid van De Vries kan evenaren, maar hij heeft helaas ook het geduld van Pastor Maldonado. De Italiaan beukte eerst Calderon de muur in bij Mirabeau (SC1) en raakte later in de knoop met Raghunatan bij Loews. Bij de laatste botsing moest de Italiaan ook uitvallen, dus zijn puntenaantal blijft staan zoals in Spanje. Ook Latifi leek weer op een puntloze race af te marcheren, maar had het geluk twee punten cadeau te krijgen als snelste top10 rijder aan de finish.

En die finish werd me er een. Hubert had geen moeite om de herstarts goed te doen, maar kreeg nog wel bezoek van Deletraz die Markelov en Zhou had afgeschud. De Zwitser leek in de middensector van de laatste ronde af te haken, maar zette vanaf Rascasse nog een aanval in die uiteindelijk tot een fotofinish leidde. Tijdwaarneming gaf met 0.056 sec. de zege aan Hubert. Zhou eindigde nog binnen de seconde als derde, Markelov werd vierde. De Vries haalde als zevende nog twee punten op.

Stand na vier raceweekends:
1. Nicholas Latifi – 95
2. Nyck de Vries – 94
3. Luca Ghiotto- 67
4. Jack Aitken- 62
5. Guanyu Zhou – 54
6. Sérgio  Sette Câmara – 52
7. Anthoine Hubert – 46
8. Louis Del̩traz Р34
9. Dorian Boccolacci – 30
10. Nobuharu Matsushita – 26

De Vries doet in de stand uitstekende zaken met één punt achterstand op Latifi en bijna dertig punten voorsprong op Ghiotto en meer dan dertig op Aitken. Maar we hebben gezien hoe grillig een balletje kan rollen dit jaar. De volgende race is over een maand in Le Castellet op Paul Ricard Circuit en de week daarna zitten de heren en dame op de Red Bull Ring opnieuw in de auto. We houden ons hart vast.


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!


Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!