Artem Markelov is het F2 seizoen 2017 goed begonnen met een overwinning in de main race voor Charles Leclerc en Norman Nato. Nyck de Vries reed in zijn debuut lang op de vierde plaats, maar kwam uiteindelijk als 10e binnen.


© fiaformula2.com

In de kwalificatie gisteren was Leclerc niet alleen de snelste, maar ook de slimste. De Monegask zette al een snelste tijd in de eerste run, ging vervolgens als eerste naar buiten op een lege baan en terwijl de rest van het veld nog de auto’s prepareerde voor run 2 was Leclerc alle sectortijden aan het verbeteren. Met 1:38.907 was de Prema 6 tiende sneller dan Antonio Fuoco. De Vries had een goede kwalificatie met een derde plaats op bijna 8 tienden van Leclerc.

Hij was tevens een van de weinigen die hun tijden nog konden aanscherpen, want Nabil Jeffri en Gustav Malja kwamen met elkaar in botsing 50 tellen voor de vlag viel. Belangrijkste slachtoffers waren de Russian TIME auto’s van Markelov en Luca Ghiotto en Oliver Rowland. Na de kwalificatie besloot de Groene Tafel nog een aantal straffen uit te delen, waardoor De Vries nog een plek opschoof en op P2 mocht starten, want Fuoco werd 3 plaatsen teruggezet.

Showoff Nato of Steady Leclerc?

Bij de start liet Louis Deletraz zijn auto afslaan, voor de rest waren er weinig onregelmatigheden. Leclerc kwam heel goed weg, De Vries had wielspin en viel van 2 terug naar doordat Nato langs hem heen dook. Ghiotto waagde een poging aan de binnenkant wat mislukte, maar Markelov had meer succes en probeerde aan te sluit bij de top2 die langzaam wegreed. De Vries bleef daarna steady op vier rijden, al kwam dat vooral omdat de jonge Fries niet kon pushen door hogere bandenslijtage dan verwacht.

Achter hem leek Nobu Matsushita hetzelfde probleem te hebben, want de Japanner zijn Mclaren-opleidingsgenoot een tijdlang op een seconde volgen en daarna werd het gat tussen Rapax en ART steeds groter. Matushita moest zich daarna gaan verdedigen tegen o.a. Oliver Rowland, Jordan King, Johnny Ceccotto en Alex Albon en ondanks verwoede pogingen voor hen te blijven zakte hij een heel eind terug voor de pitstops.

Vooraan maakten Leclerc en Nato er een leuke show van. De Fransman had de Monegask twee ronden in het vizier en haalde toen netjes in aan het eind van het rechte eind. Maar de Arden kon vervolgens maar moeilijk weglopen van de Prema, die hem tien ronden later weer terugpakte. Ook Markelov sloot aan en wist zich binnen vijf ronden voorbij Nato te werken. Die stuurde daarna meteen naar binnen om soft banden te halen. De crew van Arden zette een goede pitstop neer, Nato zelf reed een paar snelle rondjes en toen Leclerc zijn stop maakte kwam hij vlak voor Nato de baan op, binnen een paar bochten was de Fransman er voorbij.

Behold the power of Mother Russian TIME

Nato leek daarmee op winst af te koersen, maar Markelov maakte een opmerking tegenover commentator Davide Valsecchi waar: Let op ons, de auto loopt fantastisch op de softs En dat bleek: Markelov ging twee ronden later wisselen dan Leclerc, maar maakte dat verlies goed met een paar verschroeiend snelle ronden (meer dan 1 sec sneller dan de koplopers). Leclerc had hij in ronde 29 te pakken, Nato een rondje later. In de laatste twee ronden stortte Nato’s tempo helemaal in, waardoor de Rus met bijna 8 seconden voorsprong Russian TIME’s eerste overwinning van het seizoen pakte. Nato werd toch nog tweede, Leclerc op vijf tellen van de Fransman derde.

De Vries leek voor de pitstops op een keurige vierde plaats af te stevenen, maar het liep niet helemaal lekker in de pits, hij kwam een paar seconden voor Ghiotto, Rowland en King binnen, maar reed weg met alle drie die mannen in zijn kielzog. Het geluk was dat Ghiotto en Rowland meteen in gevecht gingen voor plaats vijf, zodat De Vries een tijdje weg kon rijden. Helaas was de hoge bandenslijtage opnieuw er de oorzaak van dat zijn achtervolgers terugkwamen.

Eerst ging Rowland de Vries voorbij, daarna Ghiotto en ook King, die een mooie inhaalrace reed vanaf plaats 11 en meteen doorstoomde langs Ghiotto en Rowland om voor MP Motorsport een vierde plaats op te eisen. De Vries’ tempo zakte daarna helemaal weg, waardoor hij van 7 nog terugviel naar 10, alsnog goed voor een punt, maar ja, hij had natuurlijk op meer gerekend. De reverse grid pole voor morgen ging naar Matsushita, die toch nog wat terrein goedmaakte en Ghiotto naast zich op rij 1 heeft, achter hen staan Albon en Rowland op rij 2.

Stand na 1 Race
1 Artem Markelov – 27pt
2 Charles Leclerc – 19pt
2 Norman Nato – 18pt
4 Jordan King – 12pt
5 Oliver Rowland – 10pt
6 Alexander Albon – 8pt
7 Luca Ghiotto – 6pt
8 Nobuharu Matsushita – 4pt
9 Antonio Fuoco – 2pt
10 Nyck de Vries – 1pt

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!