Het Formule 1 circus leverde een race op die 75% voorspelbaar was en 25% was spanning. De Formule 2 is al sinds Stiermarken bezig het entertainment stokje over te nemen, en ging daar nu vrolijk mee door. Zeker ook omdat we twee winnaars kregen die vroeger vanwege controversieel gedrag opvielen.

In de broeierige hitte op vrijdag werd er al een leuke kwalificatie afgewerkt. Christian Lundgaard, Yuki Tsunoda en Jehan Daruvala wisselde elkaar een paar keer af aan de top van de tijdenlijst, maar Felipe Drugovich zette zo’n goede tweede sectortijd neer, dat hij een halve seconde sneller was dan de Deen. Die ging nog wel zijn eigen tijd verbeteren, maar kwam niet verder dan de 4e tijd in totaal. Ferrari junioren Callum Ilott en Mick Schumacher kwamen nog dichtbij, maar strandden op 2 en 3. Vier punten voor de Braziliaan. WK-leider Robert Shwartzmann viel tegen met slechts een 18e tijd.

Race 1

Bij de start van de main race had Ilott ontzettend pech, hij kreeg de auto niet gestart en moest vanuit de pits vertrekken. Na groen werd Drugovich aan alle kanten voorbij gereden en zakte terug naar plek 4. Logisch eigenlijk, er was gekozen voor een alternatieve strategie op harde banden, om dan de race op medium te eindigen. De enigen die dat ook leken te proberen waren Guanyou Zhou en Shwartzmann. Schumacher had een prima start en schoof van drie op naar 1. Heel lang genoot de Duitser niet van de leiding. Nikita Mazepin was ook goed gestart en nam de leiding vrij vlug over. Na acht ronden kwamen de twee ook gelijktijdig binnen voor hun stop, maar daar werd de afloop verschillend.

Schumacher leek namelijk meer moeite met het verkeer te hebben en vrat te vlug zijn banden op, terwijl Mazepin meer in de vrije lucht reed en snel weer naar voren kwam. De meest indrukwekkende opmars kwam van Zhou, die zijn alternatieve strategie goed liet werken en laat in de race het hele veld weer oprolde tot hij op podiumkoers lag. Mazepin timede echter goed en schreef zijn eerste main race win op zijn naam. Zhou reikte nog ver genoeg omhoog om de tweede plek te pakken en op de laatste ronde wist Tsunoda Lundgaard nog te passeren voor plek 3. Drugovich eindigde als 7e en kwam in de vreemde positie dat hij al zijn tweede weekend heeft met twee starts op de eerste rij, hij zou namelijk als tweede starten in de sprintrace achter nr 8 Daniel Ticktum. Shwartzmann beleefde geen goede race en kwam pas als 14e binnen.

Race 2

De zondagmorgen leverde mede dankzij een safetycar opnieuw spanning en vermaak. Ticktum trok eerst een gaatje naar de rest, waar Lundgaard de langzame voorliggers Drugovich, Ilott en Louis Deletraz allemaal passeerde. Ilott wilde te gretig zijn verloren plekken goedmaken en ramde Tsunoda achterstevoren. Virtual safetycar was nodig om zijn auto op te ruimen. Niet lang daarna kreeg de Brit 5 strafseconden voor die tik en ging als een dolle jagen op de eerste plaatsen om maar zover mogelijk weg te rijden van het veld. Zhou trok even de aandacht met de mooiste actie van het weekend, door in één move Drugovich en Mazepin te pakken.

In die jacht naar Ticktum ging Ilott echter te ver en spinde zelf. Motor sloeg af en zijn race was verkeken. Enkele teams waagden meteen de gok om hun rijders binnen te halen voor een extra stop, zoals ART dat Lundgaard binnenhaalde, Carlin met Daruvala en Prema met beide auto’s (Schumacher en Shwartzmann). Voor Lundgaard en Daruvala pakte het goed uit, de Deen en de Indiër kwamen omhoog tot plek 2 en 4, waarbij Lundgaard nog bijna Ticktum wist in te halen, die naar eigen zeggen “een ongezond hoge hartslag” had gekregen van de laatste ronde. Deletraz hield vol voor plek 3 en had bovendien geluk dat Zhou er in de laatste ronde nog af spinde. Voor Prema was de tactiek niet opgegaan, de twee auto’s werden een ronde te laat binnen gehaald en konden geen punten meer sprokkelen. Shwartzmann was als 13e binnen, Schumacher daar achter 14e. Het kwam de Rus dan ook goed uit dat zijn naaste rivalen niet scoorden vandaag.

Stand dit weekend
1. Robert Shwartzman – 81
2. Callum Ilott – 73
3. Christian Lundgaard – 69
4. Nikita Mazepin – 58
5. Dan Ticktum – 57
6. Guanyu Zhou – 51
7. Louis Del̩traz Р46
8. Felipe Drugovich – 45
9. Mick Schumacher – 41
10. Yuki Tsunoda – 39

De eerste twee in de lijst scoren niet, maar er is een kleine buffer naar Lundgaard op drie en Mazepin op vier. Ticktum maakt een fraaie sprong naar vijf, voor Zhou en Deletraz. Dankzij zijn pole blijft Drugovich nog in de top10, terwijl Schumacher kan omkijken richting Tsunoda twee punten achter hem. Volgende week mogen de heren weer racen op Silverstone voor de 70th Anniversary GP

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!