Niet zozeer snelheid, maar consistentie is dit Formule 2 seizoen belangrijk. Lando Norris behield in Frankrijk ondanks zijn eerste nulscore de leiding in het klassement en liep zelfs weer een beetje uit. Voor Nyck de Vries was er een eerste overwinning in de sprintrace.


© Fia Formula 2

Behalve consistentie is ook een flinke portie geluk belangrijk dit jaar. De nieuwe F2 is versneld ingevoerd, volgens sommigen iets té snel. De koppeling is behoorlijk listig te bedienen en ieder weekend komt het weer voor dat één of meerdere rijders niet wegkomen bij de start of na een spin de auto niet meer aan de praat krijgen. Daarbij komen af en toe ook sensorproblemen die de auto in safety mode laten schieten waardoor de coureur op de pit limiter met 80 kmh naar de pits terugmoet. F2 baas Bruno Michel bezwoer dat er na meerder problemen in Barcelona en Monaco in Le Castellet met verbeterde techniek zou worden aangetreden, maar Norris zelf geloofde daar niet zo in: Het lijkt niet zo, maar dit kampioenschap is helemaal open. De auto is zo slecht op dit moment dat ze zullen zeggen “Die vent heeft niet gewonnen omdat ie sneller was, die vent wint omdat zijn auto heel bleef. Norris commentaar bleek helaas bewaarheid, want ook dit weekend liep het niet probleemloos: De Vries, Santino Ferrucci en Ralf Boschung kregen met motorproblemen te maken, Alex Albon kreeg de safety mode bug en ook Norris viel een paar keer stil. In de kwalificatie was de Brit goed voor een 3e plaats, net achter Albon en George Russell. De Vries kwam door zijn motorproblemen niet verder dan startplaats 8.

Race 1: Singing in the rain?

In de start ging het meteen mis voor Norris en Artem Markelov die allebei de motor lieten afslaan. Russell liep weg van het veld en toen hij zo’n 6 tellen voorsprong had, begon het langzaam te regenen. Een bui waaide zodanig over de baan dat sector 1 en 2 kletsnat waren, maar op start-finish was het gewoon droog. Een aantal rijders nam de gok om regenbanden onder te leggen (onder wie Norris en Jack Aitken), maar de meesten bleven doorrijden. Voor de regen lag de Vries na een goede start keurig vierde, maar in de halfnatte omstandigheden daarna zakte hij een beetje terug naar acht. Vooral Roberto Mehri leek uitermate goed op dreef in die fase, want hij kwam van buiten de top8 opzetten naar vier en reed zelfs derde toen Albon weer de safetymode problemen kreeg en binnen moest komen.

Toen hield de regen op en konden de gokkers weer terug de pits in voor slicks. Russell en Sergio Sette Camara wisten allebei een stop te maken zonder dat ze plaatsen verloren, maar de Braziliaan verkleinde daarna de achterstand op de Brit van 6 naar 2 seconden. In de laatste ronden vond Camara de aansluiting en probeerde met een divebomb alsnog de leiding te pakken. Hij mistte echter de chicane en liet zich weer terugzakken achter Russell om een penalty te vermijden. Die won daarmee de main race en liep weer in op Norris, die als laatste over de streep kwam en puntloos bleef. Mehri kwam verrassend als derde binnen, maar zijn auto werd afgekeurd nadat de bandendruk te laag bleek. Daardoor kreeg Luca Ghiotto ondanks een race waarin hij twee keer spinde toch nog een podiumplaats cadeau. De Vries sloot de race uiteindelijk als vijfde af

Race 2: Nice and easy

Door zijn vijfde plaats mocht de Vries in de sprintrace als vierde beginnen, achter polesetter Tadasuke Makino, Nicolas Latifi en Louis Deletraz. Nog voor de race al konden we afscheid nemen van Aitken en Russell. De ene Art-rijder spinde in de opwarmronde, de ander had niet eens aan de opwarmronde kunnen beginnen doordat – jawel – zijn koppeling het begaf. Makino verknalde vervolgens zijn start, Latifi pakte de leiding en reed met Deletraz en De Vries in zijn spoor weg. Na vier ronden pakte de Zwitser de leiding over, maar een paar ronden later was De Vries er al voorbij in de Mistral chicane en werd niet meer teruggezien. Eindelijk had de Fries na alle problemen en tegenslagen van de laatste weekenden nu eens een heel goede race zonder drama of theater. Hij had zich aan de finish vijf seconden van het veld losgereden. Gefeliciteerd!

Achter hem ging het er iets drukker aan toe. Deletraz zag de Vries weglopen en kreeg zelf met een opstomende Ghiotto te maken, die opnieuw op podiumjacht was. Daarachter was Antonio Fuoco in gevecht met Camara en kwam Norris vanuit het achterveld aanstormen, terwijl Latifi teveel van zijn banden had gevergd in het begin en tegen het einde van de reis steeds meer terrein verloor. Fuoco, Camara en Norris haalden de Canadees allen in, maar toen die in een wanhopige poging probeerde Norris weer terug te pakken ging het mis en schoot de DAMS met vier blokkerende van de baan, over de uitloopstroken die een vernietigende werking op zijn banden hadden. Met veel pijn en moeite kwam Latifi nog als achtste binnen

In het middenveld was er nog een opmerkelijk moment met drie coureurs. Arjun Maini was al de hele race aan het jagen op Roy Nissany, maar wat de Indiër ook probeerde, de Israëliër verdedigde goed, tot hij te ver ging en de Mistral chicane afsneed. Daarmee pakte Nissany zoveel snelheid mee dat hij ook Max Gunther inhaalde en niet meer inhield, maar volgas wegstoof: alles om zover mogelijk weg te komen voor de onvermijdelijke 5 strafseconden volgden voor het afsnijden van de baan. Maini liet zich helemaal opnaaien en probeerde zo gehaast Gunther in te halen dat hij bijna zijn ophanging op de Duitser stukreed. Nissany kreeg inderdaad vijf tellen, straf maar was door alle gekrakeel safe als tiende.

Maini viel terug naar plaats 13 en liet in een opmerkelijk fragment even zijn frustratie lopen. k wil zo niet meer in dit kampioenschap rijden sluit hij zijn tirade af. Nou kan ik me voorstellen dat een Trident auto je het bloed onder de nagels vandaan haalt (ze zijn al jaren bij de gratie van Ferrari nog in het kampioenschap te vinden) maar het is niet zo slim om dit zo op het open kanaal te schreeuwen. Andere teambazen luisteren ook mee en zullen wel een keer extra nadenken als je naam in de transferrubriek voorbij komt. Teamgenoot Santino Ferrucci hield zich wat meer in, maar toen zijn engineer hem vroeg om het tempo op te voeren merkte de Amerikaan droogjes op Als jullie me een betere auto geven

Edit: na de race verduidelijkte Maini zijn tirade nog een keer. Het was vooral bedoeld als statement tegen de organisatie. Op deze manier maken ze onze carrière gewoon kapot. We hadden een kapotte leiding in de motor, die was gesmolten. En dat gebeurde gisteren wéér. Links en rechts zie je mensen technische problemen krijgen en andere motoren lopen als een zonnetje. Dit is geen kampioenschap, dit is een slechte grap!

Door alle problemen die weer optraden met de techniek blijft Norris leider, al komt Russell toch iets dichterbij. Door de problemen van Albon en zijn overwinning is De Vries geklommen naar de derde plaats en is nu de leider van het peloton rijders dat achter de twee Britten aanzit. Artem Markelov is eigenlijk de grootste verliezer van het weekend met twee puntloze races, waardoor de Rus naar plaats 5 zakt.

1. Lando Norris – 104
2. George Russell – 91
3. Nyck de Vries – 75
4. Alexander Albon – 73
5. Artem Markelov –  71
6. Sérgio Sette Câmara – 68
7. Antonio Fuoco – 59
8. Jack Aitken – 49
9. Luca Ghiotto – 47
10. Louis Delétraz – 46

Ook de Formule 2 doet mee in de triple header van de F1, volgende week al staan de heren aan de start in Oostenrijk op de Red Bull Ring.

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!