Charles Leclerc heeft zijn F2 seizoen in stijl afgesloten met een overwinning in de sprintrace van Abu Dhabi. De Monegask kwam vanaf startplaats zeven naar voren en moest dankzij gele vlaggen in sector 3 alles uit de kast halen om in de laatste ronde de snel gestarte Alex Albon te passeren. Nyck de Vries reed lang op vier rond, maar viel aan het slot terug en eindigde als negende buiten de punten.

De start werd nogal hectisch doordat beide ART auto’s op de leiding aasden. Albon was het snelste weg, maar Nobu Matsushita probeerde hem bij bocht 1 wat ongunstig aan de binnenkant te passeren. Albon verdedigde goed en de deur stond open voor Nicolas Latifi om buitenom langs te komen. Ook De Vries kwam dreigend opzetten, maar de Fries kon niet bij Latifi aansluiten en koos ervoor als vierde door te gaan. Albon wist een gat te slaan richting de drie achtervolgers, maar de echte actie kwam van achteruit. Oliver Rowland had na zijn teleurstelling gisteren duidelijk het plan opgevat iets recht te zetten en deed alles goed in de eerste ronden: een superstart, een paar snelle passeerbewegingen, een beetje geluk na een akkefietje met Gustav Malja en voor de helft van de race om was lag de Yorkshireman ineens achtste. Een schril contrast met Rowland vormde Antonio Fuoco, die niet vooruit kwam van plaats 18 en in de eerste helft van de race teveel tijd verloor om nog kans te maken op punten.

Vóór Rowland reden reden op dat moment Leclerc, Jordan King, Artem Markelov en Luca Ghiotto. De Prema-coureur had duidelijk meer tempo in zijn auto dan de beide Russian Times, maar hij had ook de pech dat Jordan King er nog voor reed, die zijn vijfde plaats met hand en tand tegen Leclerc verdedigde tot hij in ronde 4 capituleerde. Niet lang daarna ging de race vroegtijdig uit voor King, die door beide Russian Time coureurs werd gepasseerd, maar een lekke band opliep omdat Markelov m nog aantikte. Leclerc had nu een goed tempo te pakken en in een paar ronden was hij De Vries voorbij om op jacht te gaan naar Matsushita en Latifi. De Vries zakte intussen helemaal weg toen de banden van zijn Racing Engineering eraan gingen (een bekend kwaaltje bij de Spaanse renstal) en o.a. het Russian Time duo en Rowland gingen hem voorbij. Het ging mis toen Louis Deletraz aan kwam zetten in de Rapax en in beide auto’s elkaar in bocht 17 raakten. Deletraz moest uitvallen en De Vries verloor nog een plaats aan Sergio Cette Camara. Aan de streep was ook Lando Norris – gestart als 17e – de Vries voorbij gegaan, maar door vijf seconden straf kwam de Fries toch nog op 9 terecht.

Vooraan had Leclerc inmiddels Matsushita en Latifi binnengehengeld, maar de laatste sprong naar de leiding werd een hele lastige. De auto van Deletraz stond nog stil in sector 3 en de marshalls kregen m niet op tijd weg voor het einde van de race. Gevolg was dat de Monegask alle mogelijke risico’s nam op het langste rechte stuk om voor de gele vlag de ART in te halen, want in de technische sector daarna was inhalen ook niet mogelijk. Albon verdedigde goed de binnenkant, werd even door Leclerc aangetikt in de langzame bocht 6, en op het lange rechte stuk dwong hij de Prema de vuile kant van de baan op, maar het hielp allemaal niks. Er was nog een klein gaatje over en Leclerc wrong zich er alsnog langs. Hoezo Sauber? Zet Charles maar gelijk in een Ferrari, wie weet wordt het dan nog spannend volgend jaar.

Aan de finish had Leclerc 1,2 seconden over op Albon, Latifi kwam als derde op het podium te staan. Rowland bekroonde zijn opmars met een 7e plaats en twee punten en doordat Fuoco puntloos bleef blijft De Vries zevende in de eindstand Russian Time stelde dankzij de 5e en 6e plaats van Markelov en Ghiotto het kampioenschap bij de constructeurs veilig en Markelov behield de 2e plaats in de eindstand. Een mooie uitzwaaier voor de Russische renstal, die het in de F2 voor gezien houdt.

Eindstand F2 2017
1 Charles Leclerc 282
2 Artem Markelov 210
3 Oliver Rowland 191
4 Luca Ghiotto 185
5 Nicholas Latifi 178
6 Nobuharu Matsushita 131
7 Nyck de Vries 114
8 Antonio Fuoco 98
9 Norman Nato 91
10 Alexander Albon 86

Inmiddels draaien de molens voor volgend jaar al. Russian Time en Rapax verlaten de Formule 2 en Carlin keert na een jaar afwezigheid weer terug, met Lando Norris als kopman en Sette Camara als 2e rijder. De Mclaren-junior leek in onderhandeling te zijn met Prema om naast Sean Geleal te rijden, maar dat is dus niet doorgegaan (schijnbaar is mede-eigenaar Stroll senior er voor gaan liggen). Dat biedt ook weer kansen voor De Vries, die door o.a. Rick Winkelman werd benoemd als kandidaat voor het overgebleven Prema-stoeltje. Met Fortec en Charouz komen er ook twee World Series teams meedoen in 2018, nu die klasse na een slecht bezet jaar is gestopt. Het was tevens ook de laatste race voor de Dallara GP2/11, waarmee zes jaar is geracet. Het nieuwe pakket zal opnieuw door Dallara worden ontwikkeld, met een Mechachrome V6 Turbo in plaats van de oude V8’s. Jammer genoeg zal op deze nieuwe auto ook het halo-systeem worden geïnstalleerd, maar het is helaas niet anders. De eerstvolgende race is 7 April 2018 op het circuit van Bahrein.


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!