Paul Stoddart probeerde het in zijn tijd als Minardi-teambaas ooit al eens, maar deze week hebben Richard Branson en Tony Fernandes de discussie nieuw leven ingeblazen: het afschaffen van de blauwe vlaggen in de F1.

Voor de duidelijkheid, dat zijn dus de vlaggen die gewapperd worden als een frontrunner een achterblijver nadert. De vlag die zegt: ‘Wieberen, jij. Er komt een snellere deelnemer aan’. Die vlaggen zouden dus volgens de teambazen van achterhoedeteams Virgin en Lotus per direct moeten worden afgeschaft.

Zij vinden dat het eerlijker zou zijn want niemand hoeft dan zomaar voor een ander aan de kant. En tevens zou het een hoop meer spektakel opleveren. Want die snelle jongens vooraan moeten nu op de baan maar eens laten zien hoe snel ze door het achterveld kunnen rijden. Zónder hulp van vlaggende marshalls dit keer.

Maar sceptici zijn minder overtuigd. Die vlaggen zijn er immers niet voor niets. Het is volgens hen niet wenselijk dat de nummer 17 zich voor eventjes mengt in de strijd vooraan. Dat de raceleider op Monaco opduikt achter vier of vijf met elkaar knokkende Lotussen, Virgin’s of Toro Rosso’s. Vol ambities. Vol adrenaline.

Diezelfde sceptici, waar ondergetekende er één van is, denken ook dat er veel meer incidenten zullen volgen. Zullen de Toro Rosso’s wellicht een Ferrari langer ophouden als één van de grote broers van RedBull? Of zal Sauber, aangedreven door een Ferrari motor, juist de McLaren’s en de RedBull’s het leven zuur maken? Kan allemaal.

Aan de andere kant van de oceaan, in Amerika, worden geen blauwe vlaggen gewapperd tijdens Indycar-races. En toegegeven, er zijn weliswaar wat geïrriteerde frontrunners geweest die door niet-oplettende backmarkers onnodig werden opgehouden, maar over het algemeen zijn er niet veel incidenten met achterblijvers geweest. Dus wie weet hoe het hier zou werken.

De FIA heeft zich er nooit echt over uitgesproken en het lijkt er dan ook niet op alsof de vlaggen snel afgeschaft zullen gaan worden. Maar het is een interessante mogelijkheid, waarvan het moeilijk in te schatten is hoe het uit zal pakken. Wat vinden de leden van de Pits eigenlijk? Is het een goed idee om die vlaggen voorgoed op te bergen?

Breng je stem uit op onze poll en discussieer mee op het forum!