De Formule lijkt op weg te zijn naar een nieuw knock-out systeem tijdens de kwalificaties. De teams hebben onderling een akkoord bereikt hierover met als bedoeling de sensatiefactor tijdens de kwalificatiesessie te verhogen.

Het nieuwe format moet nog goedgekeurd worden door de FIA Wereld Motorsport vergadering volgende maand, maar was al een gespreksonderwerp tijdens de F1 Strategy Group en F1 commissie in Genève vorige week.

Details van het nieuwe format zijn nog niet bevestigd, maar het staat wel vast dat er een live eliminaties zullen plaatsvinden. De drie kwalificatiesessies Q1, Q2 en Q3 blijven weliswaar behouden, maar in plaats van op het eind van elke sessie zullen rijders nu gedurende de sessies worden geëlimineerd.

In het kort zou het er als volgt uitzien:

Q1
Sessie van zestien minuten met alle 22 wagens op de baan. Na zeven minuten wordt de traagste rijder geëlimineerd, waarna elke 90 seconden opnieuw de dan traagste rijder zal worden geëlimineerd tot de finishvlag zwaait. Dit betekent dat zeven rijders zullen worden geëlimineerd tijdens Q1. De vijftien overige gaan door naar Q2.

Q2
Sessie van vijftien minuten met de overgebleven vijftien rijders uit Q1. Na negen minuten wordt de traagste rijder geëlimineerd, waarna elke 90 seconden opnieuw de dan traagste rijder zal worden geëlimineerd tot de finishvlag zwaait. Dit betekent dat opnieuw zeven rijders afvallen. De overige acht rijders gaan door naar Q3.

Q3
Sessie van veertien minuten met de overgebleven acht rijders van Q2. Na vijf minuten wordt de traagste rijder geëlimineerd, waarna elke 90 seconden opnieuw de dan traagste rijder zal worden geëlimineerd tot de finishvlag zwaait. Dit betekent dat gedurende de laatste 90 seconden van de sessie er twee rijders overblijven die het circuit alleen voor zich zullen hebben om één tegen één te bepalen wie de pole positie pakt.

Het systeem zou volgens de Strategy Group nog worden ingevoerd voor de start van dit seizoen, op voorwaarde dat de overige beleidsorganen hun goedkeuring geven.

reageer hier op het nieuws over het nieuwe kwalificatiesysteem


Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 
lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum
 lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!