Uw scribent is een [redelijke] hardcore Formule 1-fan. Dus niet alleen kijk ik graag naar de F1, ook zou ik eens in een Formule 1 auto willen rijden. Of nog beter eentje [of meer] in mijn bezit willen hebben!

Zodoende struint ondergetekende met zijn laptop opschoot in de zon [op de balkon, ben geen tuinierstype], het internet af naar juweeltjes. Er zijn nogal wat website’s van verkopers die zich min of meer hebben gespecialiseerd in verkoop van racewagens.

Wat dachten jullie van deze Arrows A19? Ontworpen door John Barnard en bestuurd door Pedro Diniz en Mika Salo. De zwakste schakel bleek de Hart-motor te zijn, wat resulteerde in beschamende DNF’s voor het team.

Pas vanaf de GP van Monaco 1998 ging het enigszins de goede kant op, wat uiteindelijk zes punten opleverde. Diniz finishte als vijfde na de iconisch chaotische start van België 1998. De auto moet €24.500 euro kosten, een absoluut koopje.

Het addertje onder het gras? Geen motor, geen bak en waarschijnlijk ook geen elektronica. Het opvallendste is dat de auto vanuit Nederland te koop wordt aangeboden. Uw scribent schat voorzichtig in dat het minimaal 80.000 Euro gaat kosten voor twee reserve-motoren en overige onderdelen.

Je zoekt een oudere auto en een grotere uitdaging?

Wat vindt je dan van een Ferrari F1 156/85 V6 turbo uit 1985? Het moet allemaal $475.000 US-dollar kosten, ca. 363.00 euro. Dat is inclusief een nieuwe motor en een certificaat van Ferrari. De twin-turbo was in zijn tijd goed voor 780 pk in de race, maar in kwalificatietrim was 1000 pk mogelijk!

De auto werd bestuurd door Stefan Johansson en zijn Italiaanse teamgenoot Michele Alboreto. Het seizoen ving echter aan met Arnoux, die om tot op de dag van vandaag onbekende redenen, na de GP van Brazilie door de Zweed werd vervangen.

Alboreto maakte het gehele seizoen een goede kans op het WK, doordat deze auto meteen snel was. Echter gaf McLaren in de tweede helft van het jaar goed gas en kon de Fransman Alain Prost zijn eerste WK-titel binnenslepen.

Chassis #86 werd door Stefan Johansson bestuurd met een P4 als beste resultaat. Daarna maakte de auto jarenlang deel uit van het privé-collectie van Alboreto. Na diens tragische dood werd de auto twee keer doorverkocht, waarna de laatste eigenaar de auto liet restaureren bij Ferrari F1 Clienti wat liefst 110.000 euro kostte. De auto heeft daarna niet meer gereden, doch kan het worden ingezet in historische races.

bronnen plus foto’s: motorsport-sales.com en carclassic.com