De wintertests ter voorbereiding van seizoen 2015 zijn achter de rug. Hoewel de verreden tijden niet veel zeggen, zou men enkele zaken kunnen opmaken rondom alle problemen c.q. gebeurtenissen in Jerez en Barcelona en wat het mogelijk betekent voor het komende seizoen 2015 dat over twee weken van start gaat.

Mercedes AMG F1: Nogal sarcastisch gesteld: ze moeten alle races weten te winnen, anders is hun seizoen niet volledig gelukt. Zo sterk is dit team. Vooral de tijden die Rosberg en Hamilton reden op hardere banden dan de directe concurrentie, liet een schok door het goegemeente gaan.
Dus zullen we naar verwachting kijken daar Hamilton vs Rosberg deel 2.

Red Bull: Renault is opnieuw een bron van zorg. Aanvankelijk werden er maar weinig ronden afgelegd, en als er een Grand Prix werd gesimuleerd waren de tijden niet om naar huis over te schrijven. Toro Rosso rijdt met een conservatieve auto meer ronden en betere tijden.
Met een sterkere concurrentie waarbij ik vooral Ferrari aanmerk, moeten we nog zien dat Red Bull in 2015 een race kan winnen.

Ferrari: Redelijk goede winter achter de rug en ze lijken op de terugweg. Hopelijk wordt dit ook bevestigd vanaf Melbourne. Vettel kan het lastig krijgen tegenover een Räikkönen die zich veel beter voelt in de SF15T.
Goed nieuws dus voor topman Sergio Marchionne die vele koppen liet rollen bij het oudste team van de F1-grid. De voorspelling van Luca di Montezemolo, dat Marchionne hem snel om hulp zou vragen, lijkt niet uit te komen.

McLaren: Nog steeds geen nieuwe hoofdsponsor en Honda krijgt het niet voor elkaar om de powerunit en betrouwbaar en snel te maken. Een andere tegenslag was het ongeval van Alonso, waarbij het team zich erg raar gedroeg qua communicatie. Maar uiteindelijk zal Alonso niet in de eerste race van 2015 rijden! Het is nog maar afwachten of McLaren-Honda de eerste drie races van het seizoen weet uit te rijden.

Wellicht met zwaar geknepen motoren misschien?

Williams: Willen voortborduren op het succes van 2014. In 2015 moet er weer een race worden gewonnen, maar succes hebben is een, succes vasthouden is een ander ding. Williams kent niet de –welhaast symbiotische– samenwerking tussen de chassis- en motorenbouwers die men bij Mercedes wel heeft. Strijd tussen Massa en Bottas zie ik verhevigen.

Toro Rosso: Twee debutanten die de strijd met elkaar moeten aangaan. Onzekerheden rondom Daniil Kvyat dragen niet bij aan een rustig atmosfeer. STR heeft veel rondjes kunnen afleggen en liet van tijd tot tijd ook goede tijden zien. Zullen de coureurs van Red Bull achter de auto’s van hun zusterteam moeten rijden?

Dat Max Verstappen punten zal scoren lijkt een uitgemaakte zaak. De vraag is; meer of minder dan Carlos Sainz jr.?

Lotus: De coureurs zijn blij met de krachtbronnen van Mercedes, maar tegen welke prijs? Palmer mocht instappen voor een grote zak geld, ten koste van F3-talent Ocon. Die later ook nog eens werd gepasseerd door een dame, Carmen Jorda, die in drie jaar rijden in de GP3 niet een keer punten wist te scoren.

Erger nog, vorig jaar stapte ze voortijdig uit en reed Dean Stoneman in dezelfde GP3-auto één keer pole, twee overwinningen en één podiumplaats. Het is dus de vraag of Jorda niet louter voor de PR en wat sponsorgeld is gehaald.
Dit voedt het gerucht dat Lotus Genii het einde van het seizoen misschien niet zal halen?

Force India: Grote financiële problemen voor het team van Dr. Vijay Mallya. Force India had al moeite om de VJM08 op tijd af te hebben en naar schijnt zitten ze ook in tijdnood voor wat betreft de tweede auto qua werk. Het begint op een HRT-verhaal te lijken, zeker nu men Ecclestone om hulp heeft gevraagd. Afwachten of ze überhaupt wel starten in Melbourne.

Daarnaast is eigenaar Mallya –letterlijk– gebonden aan gerechtelijke problemen met meerdere aandeelhouders én de Indiase overheid. De laatste heeft Mallya een reisbeperking opgelegd.
Ook hier een groot vraagteken over ze alle 20 Grands Prix zullen rijden.

Sauber: Het schijnt dat Markus Ericsson eind vorig seizoen in allerijl het jaarbudget van 2014 mocht bijpassen met zijn sponsorbijdrage dat voor 2015 was bedoeld. Om maar even aan te geven hoe zwaar de situatie zou kunnen zijn bij de Zwitsers. Nasr (zijn sponsors) zou voor 2015 alles betalen en dit is absoluut niet gezond te noemen. Net als Lotus en Force India een groot vraagteken.

Manor: Toch mooi dat het succesvolste team van de ‘nieuwkomers’ in 2015 zouden mogen starten, maar ook hier spreken we eigenlijk van een team die niet of nauwelijks levensvatbaar is.
Dat McLaren en Ferrari bereid zijn om de boel overeind te houden is mooi, maar louter bedoelt vanuit eigen belang. Als Manor echt omvalt zou dat de twee topteams veel geld kunnen kosten.

Verder lijkt Honda ook plannen te hebben met Manor? Het gerucht gaat dat Manor vanaf 2016 als satelliet-team wordt gebruikt en zodoende Magnussen en/of Vandoorne te stallen. Getest heeft Manor Motorsport nog niet. Het team opereert nu vanaf de Manor-fabriek van John Booth, en daar zou ook aan een 2015-bolide gewerkt worden die later in het seizoen moet debuteren.

Eerder verschenen via de blog van dezelfde auteur.