De 42ste editie in het moderne era van de Proximus 24 Hours of Spa, aangekondigd als een historische editie omdat er nooit zoveel kandidaten op de overwinning aan de start stonden, werd op indrukwekkende wijze gedomineerd door Maserati. De Italiaanse bolides namen al vroeg de maat van hun rivalen, zodat ze het kort voor halfweg reeds onder elkaar mochten uitvechten. Op dat moment moest de laatste dreigende Aston Martin na een aanrijding definitief de rol lossen. Zo bleven nog drie MC12’s GT1 in strijd voor de zege. De wagen van van de Poele-Bartels-Scheider, die het merendeel van de race aan de leiding reed, rukte zich los van zijn twee merkgenoten, na de opgave van het nr. 10 van hun teamgenoten Davies-Biagi-Babini door een kapotte versnellingsbak. De Maserati van JMB Racing zorgde voor een perfecte buffer op twee ronden van de nr. 9. Zo zorgde voormalig F1-piloot Karl Wendlinger, samen met Bertolini en Peter voor een prachtige dubbel voor het merk van de drietand.

 

Na zijn successen in 1987 en 1998 met BMW, behaalde Eric van de Poele zijn 3de overwinning in deze Ardense klassieker, de eerste in GT. Een zege die zeker niet eenvoudig was, want het weer was dit weekend bijzonder wisselvallig. De regen, die in het begin van de race herhaaldelijk zijn opwachting maakte en die zondag de ganse tijd van de partij was, speelde met de zenuwen van alle deelnemers, en zeker met die van � ons � nationaal Kuifje. � Wat een loterij was deze race, � vertelde hij vier uur voor de finish. � Omdat het weer constant verandert, is de bandenkeuze een loterij. Gelukkig is alles tot op heden probleemloos verlopen. Het team is uitstekend en de wagen is gemakkelijk te besturen. Met het antislipsysteem dat natuurlijk uitermate handig is in dit soort omstandigheden, is het bijna zelfs te comfortabel. Het is een ideale bolide voor gentlemen-drivers… � Micha�l Bartels (37 jaar), voormalig piloot in de eenzitters � na F3 en F3000, reed hij zelfs even in de F1 in 1991 voor Lotus � reed zich vooral in de kijker in diverse kampioenschappen voor toerwagens, maar ook in GT met Porsche. Vandaag plukt hij de vruchten van zijn investering in het � Vitaphone Racing Team � en schenkt hij zijn jonge teamgenoot Timo Scheider (26 jaar) een eerste zege in een internationaal beroemde uithoudingsrace. De vroegere F3-piloot en DTM-specialist reed een uitstekende race van start tot finish, wat bij heel wat volgers niet onopgemerkt bleef.

 

Itali� was dit jaar aan het feest, want een andere bolide gebouwd in de � laars � vervolledigde het podium. De winnende Ferrari 550 Maranello van vorig jaar, behaalde deze keer de 3de plaats dankzij Mollekens-Vosse-Bouchut-Gardel. De Corvette van Hezemans-Kumpen-Longin-Bleekemolen pakte de 4de plaats, voor de winnaars van vorig jaar, Enzo Calderari en Lylian Bryner, voor de gelegenheid bijgestaan door Steve Zacchia en onze landgenoot Fr�d�ric Bouvy. De Aston Martins, die het begin van de race kleur gaven, eindigden op de 6de en de 7de plaats. Verrassende remproblemen staken stokken in de wielen van de potente DBR 9’s.

 

In GT2 ging de zege uiteindelijk naar de Porsche 996 GT3-RSR bestuurd door Luhr-Rockenfeller-Lieb, voor de Porsche van Groppi-Moccia-Camathias. De categorie � GT Nationaal � werd gedomineerd door de Porsche 996 GT3-RS van Penders-Lamot-Couwberghs, terwijl in de categorie � Single Make Series � de eindzege werd behaald door de Porsche 996 GT3 Cup van M�hlner Motorsport, bestuurd door Mattheus-Van Bellingen-Fumal-Geoffroy.

 

Trouwens, ondanks het grillige weer en verduiveld lastige omstandigheden, moest de safety car geen enkele keer uitrukken. Zoals reeds gezegd, een historische editie…

Alles weten over Formule 1 in 2022?
Hier, op GP Pits brengt Formule 1 nieuws eneen F1 Magazine F1-seizone 2021 lees je alles over de races, voorbeschouwingen, nabeschouwingen en het brekende nieuws.
Op ons gratis forum lees je alles over formule 1 en nog veel meer. Meld je gratis aan en neem deel aan discussies over de mooiste sport van de wereld!

By peter