De FIA zet het plan door om het gebruik van ‘engine mapping’ om de ‘blown diffuser’ te voeden in te perken. Afgelopen donderdag was er een vergadering tussen ‘The technical working Group’ en Charlie Whiting over dit onderwerp.

De vergadering werd gepland nadat de FIA tijdens het weekend van Spanje al had besloten ‘engine mapping’ voor de ‘blown diffuser’ te verbieden/beperken. Later stelde de FIA de regelwijziging uit, na meerdere bezwaren van onder andere de Renault aangedreven teams.

De regelwijziging zal gefaseerd ingevoerd worden, met in 2011 de beperking op ‘off throttle diffuser exhaust blowing’. Vanaf Silverstone mag dit nog maar 10% zijn ten opzichte van de geschatte 80% to 90%, welke sommige teams gebruiken. Later in 2012 zullen de ‘blown diffusers’ helemaal verdwijnen door een regelwijziging van de uitlaat uitgang. Deze zal hoogstwaarschijnlijk ergens bovenin het bodywork moeten uitkomen waardoor een ‘blown diffuser’ onmogelijk word.

Het word gesuggereerd dat Red Bull het meeste nadeel zal ondervinden van deze wijziging, maar ook de andere teams zullen downforce verliezen. Vanaf Silverstone zullen de kaarten dus opnieuw geschud worden, waarbij men niet ineens een andere rangorde hoeft te verwachten. De teams zullen naar verwachting dichter bij elkaar zitten en het dominante verschil in snelheid van Red Bull, met name in de kwalificatie, zal naar verwachting minder zijn.